Af Maria Cuculiza - 05/09-16 23:12

Kemikalieskandale: USA forbyder populære sæber - findes også i DanmarkKemikalieskandale: USA forbyder populære sæber - findes også i Danmark

Nu bliver sæber med triclosan forbudt i USA. Forbrugerrådet kræver også Triclosan ud af danske produkter.

storybild

(Billede: Scanpix)

Det sker efter at landets producenter af faste og flydende sæber med antibakterielle stoffer hverken har kunnet påvise, at sæberne er sikre eller at de dræber bakterier, så nu bliver de forbudte.

Sæberne, som oprindeligt kom fra især USA har ellers gået deres sejrsgang verden over – også i Danmark, men nu skal det altså være slut med dem kræver den amerikanske regering, som har forbudt 19 antibakterielle kemikalier.

- Forbrugere kan tænke, at antibakteriel afvaskning er mere effektiv til at forhindre spredning af bakterier, men data peger på, at antibakterielle ingredienser formentligt gør mere skade end godt i det lange løb, forklarer de amerikanske sundhedsmyndigheders, FDA’s talsmand i sagen, læge, Janet Woodcock.

Blot hver 20. danske bil med snydesoftware er ordnet
Blot hver 20. danske bil med snydesoftware er ordnet

Udslip fra tank med salpetersyre er under kontrol
Udslip fra tank med salpetersyre er under kontrol

Ifølge AP er det især de to ingredienser ingredienser Triclosan og Tricklocarban, som er mistænkte for at være særligt skadelige i form af resistens overfor antibiotika og forstyrrelse af hormoner hos forbrugerne.

Triclosan er ikke forbudt i Danmark, men det mener projektchef, Claus Jørgensen, Forbruger Tænk Kemi, at det bør være:

- En dansk undersøgelse viste fornylig, at 8 ud af 10 danske gravide havde triclosan i blodet og at jo mere triclosan kvinderne havde, jo mindre var drengenes hoveder, så jeg mener det bør forbydes, og i øvrigt har vi slet ikke brug for det, siger han.
-
USA’ sundhedsmyndigheder, FDA, er enige i, at Troclosan er overflødigt:

- Vi har intet bevis for, at disse antibakterielle sæber er mere effektive end almindelig vand og sæbe, siger Janet Woodcock, FDA.

Udslip af 1000 liter saltpetersyre på jysk  virksomhed
Udslip af 1000 liter saltpetersyre på jysk virksomhed

Flere udslip fra firma bag Fredericia-katastrofe
Flere udslip fra firma bag Fredericia-katastrofe

Triclosan er et bakteriedræbende stof, der blandt andet bruges til konservering og desinficering.

Stoffets hormonforstyrrende effekter er ved at blive vurderet i EU. Triclosan er ikke eoptaget på den danske liste over uønskede stoffer og heller ikke på EU’s liste over potentielt hormonforstyrrende stoffer.

Triclosan må også anvendes i visse personlige plejeprodukter som f.eks. tandpasta, deodoranter og håndsæbe samt sportstøj.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx