Af Lars Dinesen - 01/09-15 07:15

Nye tal puster til frygten for hård opbremsning i KinaNye tal puster til frygten for hård opbremsning i Kina

Fabrikkerne i Kina melder om den største tilbagegang i flere år. Aktiemarkederne i Asien reagerer negativt.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/Richard Drew)

Tirsdag er der kommet nye tegn på, at den økonomiske opbremsning i Kina er taget til.

Og det kan aflæses på aktiemarkeder fra Sydney til Tokyo, hvor kurserne falder. I Shanghai ligger aktieindekset over tre procent lavere.

To nøgletal viser, at aktiviteten på Kinas mange fabrikker i flere år ikke har været lavere end nu.

Desuden viser servicesektoren, der har været et af de få lyspunkter i den hostende økonomi, også "alarmerende" tegn på nedkøling ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I sidste uge mistede investorerne på de kinesiske aktiemarkeder og rundt om i verden milliarder på grund af bekymringer for Kinas økonomiske tilstand.

Amerikanske aktier faldt lige før målstregen
Amerikanske aktier faldt lige før målstregen

Og de seneste nøgletal kan muligvis puste til frygten for, at verdens næststørste økonomi er på vej mod en hård landing: Data indsamlet af et privat firma viser, at aktiviteten på de kinesiske fabrikker i august faldt til 47,1 - det laveste i seks et halvt år.

Et tal under 50 betyder, at antallet af virksomheder, der melder om et forværret forretningsklima, er større end antallet af virksomheder, der melder om et forbedret forretningsklima.

Tendensen bekræftes af en tilsvarende officiel undersøgelse fra de kinesiske statistikmyndigheder. Her falder indikatoren til 49,7, hvilket er det laveste siden august 2012.

Amerikanske aktier åbner med optur efter dramatiske dage
Amerikanske aktier åbner med optur efter dramatiske dage

Desuden falder antallet af ansatte på fabrikkerne for 22. måned i træk, og der kommer også færre nye ordrer ind.

Mange økonomer tvivler på, at Kinas officielle målsætning om en økonomisk vækst i år på omkring 7,0 procent bliver opfyldt.

- Med sommerens sløve aktivitet kan væksten i bruttonationalproduktet falde til under 6,5 procent i tredje kvartal, konstaterer økonomer fra banken ANZ.

- Vi tror, at der er behov for markante rentenedsættelser, en proaktiv finanspolitik samt finansielle liberaliseringer, hvis væksten skal fastholdes omkring syv procent, vurderer bankens økonomer.

LÆS OGSÅ: Europæiske og amerikanske aktier tager alvorligt dyk

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx