Af Ritzau - 25/03-17 05:00

Kriseramt EU fejrer sig selv ved at udstikke nye målKriseramt EU fejrer sig selv ved at udstikke nye mål

EU fejrer sin 60-årsdag i Rom trods kriser og britisk exit. Løkke kalder EU "en fantastisk succes".

storybild

EU har været en fantastisk succes, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen. Men der er mere, der skal gøres, siger statsministeren, der lørdag er i Rom for at fejre 60-årsdagem for Rom-traktaten. (Billede: Scanpix/Asger Ladefoged)

Det er aldrig før gået så dårligt for EU-samarbejdet som nu.

Kriser er kommet oven i kriser, og på onsdag vil den britiske premierminister, Theresa May, officielt meddele, at Storbritannien som det første land nogensinde melder sig ud af EU.

Ikke desto mindre skal der være fest i Rom, hvor lederne af de 27 lande, der bliver i EU, lørdag vil markere 60-årsdagen for samarbejdet.

Det vil de gøre på det sted, hvor seks lande i 1957 underskrev Rom-traktaten, det europæiske samarbejdes dåbsattest.

Her vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de andre ledere fejre fortidens sejre og forsøge at udvise sammenhold og beslutsomhed ved at udstikke nye mål.

- Europæisk enhed startede som drømmen for få. Det blev håbet for mange, hedder det i den såkaldte Rom-erklæring, der skal være resultatet af topmødet.

De erklærer sig overbeviste om, at EU vil klare truslerne fra terror, migration, protektionisme og social og økonomisk ulighed.

Målet de kommende ti år er et EU i sikkerhed og velstand, et konkurrencedygtigt EU med større social lighed, og som fylder mere i verden gennem nye partnerskaber.

Lars Løkke Rasmussen, der fredag ankom til Rom, siger, at EU "har været en fantastisk succes".

- Vi har skabt fred på vores kontinent i den længste periode, vi har oplevet nogensinde. Samlet et delt Europa. Gjort europæerne rigere. Bidraget til at vi faktisk har klaret os gennem den finansielle krise, siger statsministeren.

- Job well done. Men der er meget mere, der skal gøres. Vi skal tage bedre pejling af, hvad der egentlig bekymrer folk. Finde ind til det væsentlige og skippe bureaukratiet, siger han.

I Rom-erklæringen fastslår de 27 EU-lande, at de er stolte af, hvad EU har opnået, siden samarbejdet blev indledt for 60 år siden på ruinerne af to verdenskrige.

- Hundreder af millioner mennesker nyder godt af at leve i en udvidet union, der har lagt gamle skillelinjer bag sig, skriver EU-toppen.

Stats- og regeringscheferne var fredag aften i audiens hos pave Frans i Vatikanet.

Pavens budskab var, at Europa må kæmpe mere for at udbrede sin arv af idealer og åndelige værdier.

- For det er den bedste modgift mod vores tids vakuum af værdier, der udgør et frugtbart terræn for alle former for ekstremisme, sagde den katolske kirkes overhoved.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mourinho fik kritik for Champions...
bt.dk
Dansk designer forbavset over vare i...
bt.dk
Renterne er på vej op: Så stor bliver...
bt.dk
37-årig hacker bag afsløring af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx