Af Agnete Finnemann Scheel - 02/11-15 06:34

Nu gør Norge som Danmark: Vil annoncere for at holde flygtninge vækNu gør Norge som Danmark: Vil annoncere for at holde flygtninge væk

Den norske regering vil med annoncer fortælle afghanske asylansøgere, at de risikerer at blive sendt hjem.

storybild

En båd med fca. 45 flygtninge fra Syrien og Irak går i land på en strand ved Skala Sikamineas. De har haft en hård overfart med to motorstop, hvilket betød at folk følte sig som genfødte da de endelig kom i land. Når bådene er så overfyldte som i dette tilfælde, betyder det at båden har meget svært ved at holde sig oven vande hvis motoren går ud. Båden kommer til at ligge så dybt i vandet at det kan være et spørgsmål om 1-2 cm før båden tager vand ind, så den mindste bevægelse i båden i sådan en situation kan betyde at båden kæntrer. Den Græske Ø Lesbos modtager hver dag flygtninge/udvandrere der kommer sejlende til øens kyster fra Tyrkiet. En plads i en at de overfyldte gummibåde koster typisk 1000 USD pluds 35 USD for en redningsvest. Der sidder oftest mellem 30-45 personer i gummibådene og turen tager omkring 1,5 timer. (Billede: Polfoto/Ehrbahn Jacob)

Inden for den seneste uge er der kommet 793 asylansøgere til Storskog ved Kirkenes i Norge.

Her ligger Norges eneste grænseovergang til Rusland, og denne overgang har fået travlt med asylansøgere, specielt fra Afghanistan.

Støjberg vil bruge annoncer til at holde flygtninge væk
Støjberg vil bruge annoncer til at holde flygtninge væk

Søndag er der kommet 93 til grænsestationen. De kommer på cykel, da det i henhold til en aftale mellem Rusland og Norge er forbudt at passere grænsen til fods.

I år er der kommet 3000 asylansøgere til Norge ad denne vej, men trafikken er taget meget til. 1784 af dem er kommet i de seneste tre uger, og nu forsøger regeringen i Oslo, den norske hovedstad, at bremse tilstrømningen.

Udlændingedirektoratet har taget de sociale medier i brug for at fortælle potentielle asylansøgere, at de risikerer at blive sendt retur, hvis de som voksne afghanere søger asyl i Norge.

Facebook-gruppe starter annoncekrig med regeringen
Facebook-gruppe starter annoncekrig med regeringen

Omkring halvdelen af de mange mennesker er afghanere. En stor gruppe af de resterende er irakere.

Direktoratet siger, at næsten ingen voksne afghanere i dag får asyl i Norge.

Norsk radio og tv, NRK, oplyser, at regeringen også vil sætte ind med annoncer i Rusland og andre steder, hvor der er flygtninge og migranter.

Samtidig siger direktoratet og politiets udlændingemyndighed (PU), at det er sandsynligt, at mellem 30.000 og 50.000 mennesker næste år vil komme til Norge for at søge asyl.

Men ingen af de to myndigheder vil udelukke, at tallet kan blive mellem 60.000 og 80.000.

Gøres der ikke noget for at standse den nuværende tendens, kan tallet endda nå op i nærheden af 120.000.

Over 900 flygtninge reddet på Middelhavet
Over 900 flygtninge reddet på Middelhavet

Men lykkes det for EU og Tyrkiet at sætte ind for at begrænse mulighederne for at passere grænser, og hvis situationen ved Storskog normaliserer sig, regner de to myndigheder med, at antallet af asylansøgere i Norge i 2016 bliver nogenlunde som i de senere år, nemlig 10.000-20.000.

Til sammenligning fødes der i Norge hvert år omkring 60.000 børn.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afsløring skærer kæmpe milliardbeløb...
bt.dk
Kæmpe Hollywood-firma er gået konkurs...
bt.dk
Sex and the City-stjerne stiller op...
bt.dk
Tidligere DR-vært skal være far: 'Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx