Af - 28/01-15 10:09; Opdateret: 28/01-15 12:38

Briternes løsning på kabeltyveri: Eksploderende UV-vandBriternes løsning på kabeltyveri: Eksploderende UV-vand

Kabeltyverier er et voksende problem ikke bare i Danmark, men også i resten af EU. Briterne har fundet en anderledes løsning, som Banedanmark også har med i sine overvejelser

Se, hvordan kabeltyvene bliver oversprøjtet med eksploderende UV-vand i indslaget.

Her til morgen havde kabeltyve igen været på spil, og tyveriet resulterede i store forsinkelser af togtrafikken.

Det er tredje tyveri på en uge, og problemet med tyve, der stjæler kobberkabler, har været støt voksende siden 2010. Banedanmark anslår, at tyverierne koster dem mellem seks og otte millioner kroner årligt, og det er ikke medregnet det beløb, det koster at indsætte busser i stedet for togene.

DSB oplyser, at de har brugt cirka en halv million kroner på erstatningsbusser alene i dag grundet kabeltyveriet.

I 2014 blev 1.674 tog påvirkede. Det viser tal fra Banedanmark.

Kabeltyveri skaber igen ravage for S-togene i København
Kabeltyveri skaber igen ravage for S-togene i København

Men det er ikke kun i Danmark, at kabeltyve gør livet surt for togpassagerer. Andre europæiske lande kæmper også med problemet, og i Storbritannien har myndighederne grebet til en anderledes løsning.

De har indført en teknologi kaldet SmartWater, der går ud på, at tyve og kabler bliver oversprøjtet med en UV-væske, så politiet kan identificere dem efterfølgende.

Ifølge Søren Boyesen, der er direktør for teknisk drift i Banedanmark, holder man alle muligheder åbne, når det handler om at bekæmpe kabeltyvene, og derfor kan SmartWater også være en løsning, hvis det viser sig at være effektivt.

- Vi holder alle muligheder åbne, og vi vil gerne implementere de initiativer, der har en effekt. SmartWater er en mulighed, men det er først og fremmest interessant i forhold til opklaringsarbejdet, som er politiets del af opgaven.

Kabeltyve skaber problemer for mandags-trafikken
Kabeltyve skaber problemer for mandags-trafikken

Det britiske transportpoliti har udover SmartWater implementeret en række andre tiltag, der skal stoppe kabeltyve. Indsatsen går under navnet: Operation Tornado.

SmartWater har fået følgeskab af en ny teknologi kaldet Rabbit, der fortæller politiet præcis hvor et kabeltyveri finder sted, så de kan pågribe gerningsmændene på fersk gerning, og så har det britiske transportpoliti lavet aftaler med skrothandlere, så det er sværere for tyvene at afsætte kobberet.

Og i Danmark følger man nøje med i, hvordan instanser i resten af Europa håndterer problemet.

- Det kigger vi meget på, og vi indsamler data fra dem, der forvalter infrastrukturen forskellige steder i Europa, for vi kan se, at alle har det her problem. Vi sidder i en Task Force, hvor også Rigspolitiet er med, og her samler vi en liste over de forskellige initiativer og ser på, hvad der kunne give mening at implementere, siger Søren Boyesen.

Hjælp til pendlerne: Ny arbejdsgruppe skal bremse kabeltyveri
Hjælp til pendlerne: Ny arbejdsgruppe skal bremse kabeltyveri

Operation Tornado har på et år medført et fald i kabeltyverier på 50 procent, skriver BBC.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx