Af - 06/04-15 08:12

Fem sekunders-reglen afkræftet: Disse madvarer tåler ikke en tur på gulvetFem sekunders-reglen afkræftet: Disse madvarer tåler ikke en tur på gulvet

Det handler mere om, hvilken type madvare du taber, end hvor lang tid den ligger på gulvet.

Bildstrecke im Grossformat »
Australske forskere anbefaler, at man ikke følger fem sekunders-reglen, der ellers lyder på, at man må spise sin tabte mad, hvis man samler den op inden for fem sekunder. I stedet siger de, at man skal tænke over, hvilken type madvare man taber. Klik videre i galleriet og se, hvad du må spise, og hvad du skal smide ud. JA. Hvis du skynder dig, må du godt samle chips op fra gulvet. Med mindre du har smurt den ind i dip, for så skal den bare smides ud. NEJ. Salami, spegepølse, hamburgerryg og andet pålæg skal ikke op på rugbrødet igen. Når det først har været på jorden, er skaden sket. JA. Det går lige, når der er tale om tørre kiks og kager. Men igen skal det gå hurtigt, for bakterierne klæber sig til alt. JA OG NEJ. Er der tale om hele frugter, kan du samle dem op og skylle dem grundigt. Når der først har været en kniv forbi og hakke det i småstykker, skal du til gengæld ikke spise det, hvis det ryger på gulvet. JA. Nu har du måske regnet den ud. Igen er der tale om noget tørt, og det er ikke lige så fristende for bakterierne, som de våde og fedtede madvarer. Du kan derfor godt skynde dig at samle nødder op. NEJ. Man skal ikke græde over spildt mælk, og når det kommer til mælkeprodukter, skal man heller ikke samle det op med henblik på at bruge det igen. Så taber du ost, smør eller lignende skal det i skraldespanden frem for i munden. JA. Hvis du kommer til at hælde ukogte ris på gulvet, må du godt samle dem op og smide dem i gryden. Der er for det første tale om et tørt produkt, og samtidig skal risene koges, så derfor er det i orden at gøre det. NEJ. Kogte ris skal ikke spises, hvis de først har været på gulvet. JA OG NEJ. Der gælder de samme regler for pasta, som der gør for ris. Inden kogningen må du godt samle dem op, men bagefter skal du lade være.

Hovsa. Der røg sandwichen lige på gulvet. Men det går nu nok, bare den bliver samlet op inden for fem sekunder, for så kan den sagtens spises. Sådan lyder fem sekunders-reglen, som mange bruger, når det drejer sig om mad på gulvet.

Men det er en regel, som vi skal skynde os at glemme. Sådan lyder det i hvert fald fra organisationen Food Safety Information Council, der har til formål at nedbringe antallet af madforgiftinger i Australien.

- Der findes ikke nogen egentlig fem sekunders-regel. Den er en myte, og vi anbefaler den i hvert fald ikke, fortæller Rachelle Williams, der er talskvinde for organisationen, til Daily Mail.

Sådan undgår du at at farver og lys i dit hjem gør dig syg, fed og nervøs
Sådan undgår du at at farver og lys i dit hjem gør dig syg, fed og nervøs

De anbefaler i stedet, at man vurderer ud fra, hvad det er, man taber på gulvet. Der er nemlig forskel på, om der er tale om en tør kiks eller en fedtet spegepølse.

- Bakterier er afhængig af fugt for at kunne vokse, så alle former for våd mad er potientielt farlige. Det er meget nemmere for bakterier at gro på den slags mad, hvorimod det er sværere på tør mad, siger Rachelle Williams.

I galleriet øverst kan du se mere om, hvilke madvarer man må samle op og spise, og hvilke der bare skal smides ud med det samme.

Ny undersøgelse: Din BH kan gøre dig syg
Ny undersøgelse: Din BH kan gøre dig syg

Den australske organisations anbefalinger passer faktisk ikke helt med et resultat, som engenske forskere kom frem til i 2014. De mente nemlig, at fem sekunders-reglen var god nok.

I hvert fald var der færre bakterier på de tabte madvarer, hvis man samlede dem hurtigt op. Fuldstændig samme resultat nåede et hold forskere fra USA i 2007, men her anbefalede de en 'nul sekunders-regel', fordi bakterierne var klar med det samme.

Begge undersøgelser fandt også frem til, at det havde betydning, hvilken madvare der røg på gulvet, og om den ramte trægulv, fliser eller gulvtæppe. Her var sidstnævnte bedst til at holde bakterierne væk fra leverpostejsmaden.

TV: 11-timer langt klip med sovende hundehvalpe går viralt
TV: 11-timer langt klip med sovende hundehvalpe går viralt

Australske Food Safety Information Council's anbefalinger om ikke at tælle sekunder kommer som en del af en række informationer og råd, som de giver i anledning af verdens sundhedsdag tirsdag den 7. april.

De vurderer, at der sker 4,1 millioner tilfælde af madforgifning i Australien hvert år, og at det koster 86 personer livet. Det tal ønsker de at sænke markant, og det skal blandt andet ske ved, at folk dropper fem sekunders-reglen.

TV: Hvad sker der, når man prøver at snave fremmede mænd?
TV: Hvad sker der, når man prøver at snave fremmede mænd?

TV: Se kunstner tegne verdenskendte logoer i frihånd
TV: Se kunstner tegne verdenskendte logoer i frihånd

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx