17/09-17 10:14

Der er tale om flere år: Så meget forkorter luftforurening livetDer er tale om flere år: Så meget forkorter luftforurening livet

Luftforurening er på globalt plan »den største trussel mod vores helbred,« mener en amerikansk forsker.

storybild

Hver gang koncentrationen af de skadelige PM10-partikler i luften stiger med 10 mikrogram per kubikmeter, så forkortes levealderen i gennemsnit med 0,64 år.

Det konkluderer amerikanske forskere fra University of Chicago i et nyt studie, skriver Videnskab.dk.

I det nye studie har forskerne sammenlignet sundhedsdata på 73 millioner kinesere fra den sydlige og nordlige del af Kina.

Og ifølge det nye studie lever nordkineserne 3,1 år kortere end kineserne i syd.

Læs mere på Videnskab.dk: Luftforurening er værst, når vi er indendørs

I det nordlige Kina bliver der afbrændt langt mere kul for at opvarme huse om vinteren, hvilket giver flere PM10-partikler i luften.

PM10-partikler er 0.001 centimeter eller mindre, og derfor kan de lettere trænge længere ind i lungerne end andre partikler.

»De her resultater styrker virkelig formodningen om, at partikelforurening resulterer i en drastisk forkortelse af den forventede levealder,« siger Michael Greenstone, der er medforfatter på studiet og leder af Energy Policy Institute ved University of Chicago, i pressemeddelelsen.

Michael Greenstone kalder luftforurening »den største trussel mod vores helbred« og siger, at partiklerne mange steder i verden udgør en lige så stor sundhedstrussel, som hvis »hver mand, kvinde og barn røg cigaretter i flere årtier.«

Læs mere på Videnskab.dk: Hvor mange planter skal der til for at holde ét menneske i live?

Forskerne har brugt de nye tal til at lave et kort over global luftforurening, som de kalder Air Quality-Life Index:

Her kan man se, hvor meget længere forskellige landes folk kunne leve, hvis hvert land fulgte Verdenssundhedsorganisationens (WHO) retningslinjer.

Ifølge kortet kunne den gennemsnitlige dansker leve 11 dage længere, hvis luftforureningen i Danmark blev reduceret til WHO-standarder.

Bor man i stedet i det nordøstlige Indien, kunne man forvente at leve hele fire år længere i gennemsnit, hvis luftforureningen nåede ned på WHO-standarderne, fortæller forskerne.

Andre artikler på Videnskab.dk

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Emmas billede er blevet misbrugt igen...
bt.dk
Tv-seere chokerede over OL-stjernes...
bt.dk
Stort cykelhold på randen af konkurs:...
bt.dk
63-årig mand stukket ned af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx