Af - 08/12-15 18:07

Yang Yang bor i Beijing: - Jeg er bange for mine lungerYang Yang bor i Beijing: - Jeg er bange for mine lunger

Kinas hovedstad, der for første gang nogensinde har så mange skadelige partikler i luften, at myndighederne har udskrevet en rød alarm. Sådan er det at bo der.

Højhusene i Kinas hovedstad er i disse dage omklamret af en tyk smog, der har udløst en såkaldt rød miljøalarm for første gange nogensinde. Alarmberedskabet betyder, at der tirsdag er mange af metropolens beboere, der ikke har vovet sig udenfor en dør.

Den 28-årige journalist Yang Yang er en af de, der tirsdag undtagelsesvis har fået lov at arbejde hjemmefra, så hun ikke skal ud i smoggen. Alligevel er hun nervøs for det unikke varsel, der har løbet fra mandag, og først bliver hævet igen torsdag. Her regner man med, at vinden tager til og blæser det værste væk.

Beijing går i rød smog-alarm
Beijing går i rød smog-alarm

- Jeg er stadig tvunget udenfor for at købe mad og den slags. Jeg er meget bange for, hvad smoggen betyder for mine lunger på lang sigt, siger Yang Yang til metroxpress.

Det er målinger af de såkaldte PM2.5-partikler, der har udløst den røde alarm. Det sker, når partiklerne når et kritiske højder over mere end 72 timer.

Verdenssundhedsorganisationen WHO betegner alt over en andel af partikler på 25 mikrogram som farligt. Der blevet målt op til 634 mikrogram på den amerikanske ambassade. Hovedparten af smoggen stammer fra massiv fyring med kul, der også giver Kina den kedelige førsteplads som udleder af klimagasser.

Se de groteske billeder: Tusinder løb marathon i smog
Se de groteske billeder: Tusinder løb marathon i smog

Den 28-årige journalist tager en maske på, når tallet overstiger 200. Efter den røde alarm planlægger hun dog at købe en luftrenser. Den koster lidt over 4000 danske kroner, hvilket er mange penge i Kina, hvor den gennemsnitlige årsløn i 2014 ligger på omkring 60.000 kroner.

- Det er mange penge, men jeg vil jo gerne betale for at blive ved med at være rask, siger Yang Yang til metroxpress.

LÆS OGSÅ: Nu ser kineserne solopgang på storskærm

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

‘X Factor’-Rasmus vælter sig i tilbud...
bt.dk
Joachim B. Olsen stiller...
bt.dk
Danskere om stor virksomhed: I...
bt.dk
68-årige Preben forstår ikke...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx