Af - 07/09-15 20:09

Vrede landmænd til EU: Vi vil have bedre vilkårVrede landmænd til EU: Vi vil have bedre vilkår

Flere tusinde landmænd var mandag på gaderne i Bruxelles. Nogle på gåben, andre i traktorer. Men budskabet var fælles for dem alle. De vil have bedre vilkår.

Bildstrecke im Grossformat »

Tyske, belgiske og franske nationaliteter var at tælle blandt de mange landmænd, der mandag var mødt talstærkt op til demonstrationen i Bruxelles, Belgien.

En demonstration, der ikke gik stille for sig. På Ritzau beretter man om et scenarie med brændende dæk, politiets vandkanoner og landmænd i traktorer, der forsøger at trænge igennem politiets afspærringer. Og billederne taler vist for sig selv.

Se dem i billedgalleriet øverst.

Landmændenes utilfredshed dækker blandt andet over de lave landbrugspriser, som er presset helt i bund på grund af russiske sanktioner mod EU-landene.

- Priserne er næsten de samme som for 30 år siden, hvis man trækker inflationen fra. Det slår ikke til. Jeg vil have priser, jeg kan leve af, siger Xavier Vandereyken, der driver landbrug med kvæg og korn i Belgien til Ritzau.

Se billederne fra landmændenes sidste demonstration i Paris.

Samtidig med, at flere tusinde landmænd stod i protest på gaderne i Bruxelles, var EU's landbrugsministre samlet for at finde en fælles løsning. Deriblandt vores Miljø-og fødevareminister Eva Kjær Hansen (V).

Og om eftermiddagen kunne EU-kommissionen så meddele, at de vil støtte landmændene med 3,7 milliarder kroner.

- Denne pakke vil gøre det muligt med det samme at frigøre 500 millioner euro (godt 3,7 milliarder kroner, red.) i EU-midler, som kan bruges til støtte for landmændene, siger EU-kommissionens næstformand Jyrki Katainen.

EU på vej med milliardstøtte til kriseramte landmænd
EU på vej med milliardstøtte til kriseramte landmænd

Det er ikke mindre end en uge siden, at landmændene i protest kørte i traktoroptog gennem Paris' gader med samme opråb til politikerne. Denne gang har det set ud til at virke.

Økologiske mælkebønder dropper Arla i stor stil
Økologiske mælkebønder dropper Arla i stor stil

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx