24/10-17 02:47; Opdateret: 24/10-17 06:17

Storbritannien overdrager polarforskers skibsvrag til CanadaStorbritannien overdrager polarforskers skibsvrag til Canada

Denne enestående aftale vil anerkende Franklin-ekspeditionens historiske betydning, siger forsvarsminister

storybild

Mere end 160 år efter at John Franklin stævnede ud for at finde Nordvestpassagen fandt arkæologer i 2014 et af polarforskerens forliste skibe i det canadiske øhav. Scanpix/Handout/arkiv

London. Britiske myndigheder overdrager to næsten intakte skibsvrag, der tilhørte polarforskeren John Franklin, til Canada.

Det oplyser det britiske forsvarsministerium.

John Franklin forsvandt sammen med sin besætning, da han var i færd med at kortlægge Nordvestpassagen i 1840'erne.

HMS Erebus og HMS Terror blev fundet i henholdsvis 2014 og 2016. De lå på bunden af havet omkring 50 kilometer fra hinanden i nærheden af King William Island i det canadiske øhav.

Canada og Storbritannien har tidligere indgået en aftale om, at vragene var britisk ejendom.

Det britiske forsvarsministerium oplyste imidlertid mandag, at man nu vil overdrage vragene til Canada. Storbritannien vil blot beholde "nogle få genstande" fra skibene.

- Denne enestående aftale anerkender Franklin-ekspeditionens historiske betydning for Canadas befolkning. Og den vil sikre, at disse vrag og effekter bliver konserveret til fremtidige generationer, siger den britiske forsvarsminister, Michael Fallon.

John Franklin stævnede i 1845 ud sammen med 128 besætningsmedlemmer. Målet var at finde Nordvestpassagen, der skulle være en hurtig søvej til Asien fra Atlanterhavet.

Samtlige besætningsmedlemmer inklusive John Franklin omkom under ekspeditionen. Dermed blev Franklin-ekspeditionen den største tragedie i polarforskningens historie.

Historikere mener, at skibene blev fanget i den tykke is i det canadiske øhav i 1846. John Franklin og 23 besætningsmedlemmer menes at være omkommet i de efterfølgende måneder af ukendte årsager.

De resterende 105 forlod skibene i april 1848. Det skete i et desperat og håbløst forsøg på at nå fastland, da madrationerne slap, skriver AFP.

Adskillige britiske og amerikanske fartøjer forsøgte i 1800-tallet forgæves at finde vragene. Flere af disse ekspeditioner endte også i tragedier.

Canada annoncerede i 2008 ifølge AP, at man ville indlede nye eftersøgninger af skibene og brugte adskillige millioner dollar på det - i sidste ende - succesfulde projekt.

HMS Terror blev fundet på 24 meters dybde ved Terror Bay. Det skete med hjælp fra inuitter i området.

Canadas regering anerkender mandag inuitternes indsats i bestræbelserne på at finde vragene.

- Vi vil fortsætte med at samarbejde med vores inuitiske partnere om beskyttelsen og præsentationen af de to vrag og effekterne, siger miljøminister Cathrine McKenna i en erklæring.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Populært badested udsat for hærværk:...
bt.dk
50-årig verdensstjerne skal være far
bt.dk
Mand afgået ved døden efter voldsomt...
bt.dk
'Paradise'-par havde sex på tv: Sådan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx