Af - 26/04-16 18:55

Snart slut med lort i Østersøen: FN indfører forbud mod kloakaffaldSnart slut med lort i Østersøen: FN indfører forbud mod kloakaffald

Efter mange års forhandlinger bliver det snart forbudt for passagerskibe at tømme kloakaffald i Østersøen. Forbuddet kan komme badegæster til gode, siger professor.

Bildstrecke im Grossformat »

Inden længe bliver det forbudt for passagerskibe at dumpe spildevand, herunder afføring, i Østersøen.

FN's Maritime Organisation (IMO) har nemlig vedtaget et forbud, der vil træde i kraft inden for de kommende år. Det oplyser WWF Verdensnaturfonden.

Skib tømte toilettet og svinede københavnske strande til
Skib tømte toilettet og svinede københavnske strande til

Beslutningen er truffet efter flere års forhandlinger, og forbuddet træder i kraft for nye passagerskibe fra 2019 og for gamle passagerskibe fra 2021.

Selv om der endnu går nogle år, før forbuddet kommer til at gælde, kan rederierne lige så godt begynde at omstille sig til de nye regler så hurtigt som muligt, lyder opfordringen fra WWF's generalsekretær, Gitte Seeberg, der hilser forbuddet velkomment.

- Det er en fantastisk glædelig nyhed. WWF har kæmpet hårdt for sådant et forbud i mere end ti år. Forbuddet vil være til stor gavn for havmiljøet i Østersøen. Vi vil nu arbejde mindst lige så hårdt for, at aftalerne rent faktisk også overholdes. Jeg vil opfordre rederierne til at indføre totalstop for udtømning af kloakaffald af egen drift hurtigst muligt, siger hun.

Efter mega-udslip: Nu skal virksomheder undersøge forurening
Efter mega-udslip: Nu skal virksomheder undersøge forurening

Professor i marin biodiversitet ved Aarhus Universitet Stiig Markager mener imidlertid ikke, at forbuddet får den store indvirkning på selve havmiljøet. Til gengæld er det gode nyheder for badegæster, forklarer han.

- Der kan delvist være et problem med afføring, der flyder rundt på steder, hvor folk bader. Men i forhold til næringsstoffer i vandet betyder forbuddet reelt ingenting, for det er meget lidt fosfor og kvælstof, der kommer ud på den måde, siger han.

I august 2015 blev der midlertidigt indført badeforbud ved flere københavnske strande på grund af forurening, som man netop mener skyldtes en kloaktømning i Østersøen fra et passagerskib.

Flere udslip fra firma bag Fredericia-katastrofe
Flere udslip fra firma bag Fredericia-katastrofe

Flertal ønsker kontrol af forurenende firmaer efter gødningsbrand
Flertal ønsker kontrol af forurenende firmaer efter gødningsbrand

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Kendt DR-vært dater ny mand
bt.dk
Midt i skandalen: Facebooks ansatte...
bt.dk
35-årig far dræbte sine børn og tog...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx