Af - 07/08-16 11:50; Opdateret: 16/08-16 13:02

Butikskæde hyldes for alternativt handicapskilt: \Butikskæde hyldes for alternativt handicapskilt: "Ikke alle handicap er synlige"

Et nyt initiativ skal forhindre, at handicappede med ikke-synlige handicpas får tarvelige blikke, når de stiller sig i kø til handicaptoilettet.

Bildstrecke im Grossformat »
- Folk skal passe på med at være for hurtige på aftrækkeren,har Susanne Olsen, Landsformanden for Dansk Handicap Forbund tidligere udtalt til metroxpress. Hun forklarede, hvorfor disse handicappede har behov for at benytte sig af et handicaptoilet: - Man kan godt have en stomi eller noget andet, der gør, at ens toiletbesøg skal foregå under roligere forhold. Nogle er også afhængige af vand under deres toiletbesøg – foruden at de skal vaske fingre, og derfor benytter man sig af et handicaptoilet, hvor håndvasken er inde på selve toilettet. Nogle steder låses handicaptoiletterne af, sådan så de handicappede kan komme til med det samme, når de har fået nøglen af personalet. Det er ifølge Susanne Olsen kutymen på flere biblioteker og kultursteder. - Det er vigtigt at bruge sin sunde fornuft og tage hensyn, når man skal vælge toilet. Der er lavet handicaptoiletter, fordi der er en gruppe mennesker, som ikke kan benytte sig af de almindelige. Vi skal have en god kultur omkring det, har Susanne Olsen, Landsformanden for Dansk Handicap Forbund tidligere udtalt til metroxpress. Læs hele artiklen ved at klikke på linket. De gange, handicappede Susanne Olsen har ventet - alt for - længe ude foran handicaptoilettet, mens ikke-handicappede mennesker benyttede sig af det, har hun ikke fået en undskyldning. - Folk undgår at få øjenkontakt. Jeg siger ikke noget selv, da det er tydeligt, når de kommer ud, at man har stået der forholdsvist længe, siger Susanne Olsen. - Mange handicaptoiletter er både handicaptoiletter og toiletter til pulseplads, og så er der endnu mere grund til, at man tager hensyn, siger Susanne Olsen.

79 procent mener, det er helt eller delvist i orden at bruge handicaptoilettet, hvis der ikke er kø til det, selvom man ikke er handicappet. Kilde: En undersøgelse, som YouGov har lavet for metroxpress.

En person i kørestol. Det plejer at være symbolet på handicappede i det offentlige rum.

Men symbolet medfører en del problemer for dem, der er tiltænkt til at bruge de handicappedes toiletter, skriver engelske metro.

At være handicappet er ikke ensbetydende med, at man sidder i kørestol eller at man har et synligt handicap. Mange handicappede slås med psykiske problemer, som ikke kan ses på overfladen.

Handicappet pige springer ud som undertøjsmodel: - Alle kroppe er smukke
Handicappet pige springer ud som undertøjsmodel: - Alle kroppe er smukke

Disse ikke-synlige handicappede oplever ofte at få tarvelige blikke, dybe åndedræt og bebrejdende mumlen fra folk, der ser dem stille sig i køen til et handicaptoilet, uden nogen synlig grund til at have behov for det særlige toilet.

De problemer har den britiske kæde Asda imødekommet ved at ændre på symbolet på deres handicaptoiletter.

Højesteret: O.k. at fyre dagplejer med handicappet søn
Højesteret: O.k. at fyre dagplejer med handicappet søn

På Asdas handicapskilt har de bevaret personen i kørestolen og tilføjet et 'normalt' mand- og damesymbol. Under de tre symboler står der:

"Alle handicap er ikke synlige".


Den første, der opdagede skiltet, var en pige, som lider af en tarmsygdom. Et handicap, der ikke umiddelbart er synligt. Pigen lagde billedet af toiletskiltet på Facebook, og det har allerede høstet mere end 10.000 likes, et væld af delinger og flere hundrede kommentarer.

Handicappet druknet i spabad på botilbud
Handicappet druknet i spabad på botilbud

Langt størstedelen af kommentarerne er positive, og mange handicappede glædes over, at de bebrejdende blikke i toiletkøen til handicaptoilettet nu minimeres.

Det er et godt skilt. Jeg har hørt gnavne folk, der hvisker højlydt om, hvordan jeg ikke burde bruge handicaptoilettet. Godt arbejde Asda.
Sådan kommenterer en af brugerne Asdas nye handicapsymbol på Facebook.

Engelske Metro har forsøgt at få fat i Asda for at få svar på, om skiltene er placeret på samtlige handicaptoiletter i alle Asdas butikker.

LÆS OGSÅ: Handicappede Emil er på Roskilde for fjerde gang

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx