Af Ritzau - 19/10-16 16:32; Opdateret: 19/10-16 17:05

Domstol: Topfolk i Congo skabte løgn om krigsforbrydelserDomstol: Topfolk i Congo skabte løgn om krigsforbrydelser

Sag om krigsforbrydelser mod DRCongos tidligere vicepræsident blev saboteret af løgne, siger straffedomstol.

storybild

Aime Kilolo Musamba er onsdag sammen med fire andre dømt ved Den Internationale Straffedomstol i Haag i sag om bestikkelse af vidner i krigsforbrydersag mod DRCongos tidligere vicepræsident Jean-Pierre Bemba. (Billede: Scanpix/Michael Kooren)

Den Internationale Straffedomstol har onsdag kendt en tidligere congolesisk vicepræsident og fire rådgivere skyldige i bestikkelse af vidner i en straffesag.

De dømmes for at have bestukket vidner med penge og computere til at lyve under en høring i en sag mod den tidligere vicepræsident Jean-Pierre Bemba om krigsforbrydelser.

Jean-Pierre Bemba blev i juni idømt 18 års fængsel for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Disse overtrædelser blev udført af hans milits i Den Centralafrikanske Republik.

Dommer Bertram Schmitt slog i retten i Haag fast, at sagen handler om "ren og skær kriminel adfærd begået af de fem anklagede".

De dømte har ifølge Schmitt været med til at sabotere retten i alvorlig grad.

- Intet retssystem i verden kan acceptere bestikkelse af vidner, tilskyndelse til løgn eller påvirkning af vidner. Dagens dom sender et klart signal om, at retten ikke tillader, at en proces bliver besværliggjort eller ødelagt, siger dommeren.

De fem anklagede var alle til stede i retten i Haag. To af de tiltalte blev frikendt for enkelte anklager. Men alle blev dømt for den primære anklage.

Fra sin celle i fængslet styrede Bemba ifølge anklagerne et netværk af hjælpere til at bestikke mindst 14 vidner i sagen mod ham.

Den Congolesiske Befrielsesbevægelse (MLC), som Bemba var leder af, talte omkring 1500 soldater. Ifølge anklagerne begik de alvorlige forbrydelser i Den Centralafrikanske Republik (CAR) fra oktober 2002 til marts 2003.

Den stenrige 53-årige forretningsmand og eksvicepræsident var tidligere en frygtet krigsherre i det nordlige DRCongo.

I 2002 trængte hans hær ind i CAR for at støtte det daværende styre.

Anklagerne ved straffedomstolen har under retssagen argumenteret for, at Bemba burde havde vidst, hvilke forbrydelser hans soldater begik.

Hans forsvarere har hævdet, at han ingen kontrol havde over MLC, mens de befandt sig i nabolandet.

Bemba blev anholdt i 2008 under et ophold i Belgien.

/ritzau/AFP

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx