Af Ritzau - 17/08-16 04:42

Klimaforandringer: Landsby i Alaska stemmer om at flytteKlimaforandringer: Landsby i Alaska stemmer om at flytte

Den lille kystby Shishmaref lider under det varmere klima. Derfor stemmer indbyggerne om at flytte hele byen.

storybild

Fundamentet under et hus i byen Shishmaref i den amerikanske delstat Alaska er ved at forsvinde. Byens indbyggere stemmer om, hvorvidt de skal flytte alt væk fra stedet på grund af klimaforandringer. Arkivfoto (Billede: Reuters/Ho)

Skal en hel by og dens indbyggere rykke alt op med rode og flytte fra Alaskas kyst på grund af klimaforandringer?

Det stemmer beboerne i den lille by Shishmaref om, skriver avisen The Guardian.

Byen ligger på en ø nord for Beringsstrædet og huser cirka 650 mennesker. Men nu hvor isen smelter, og vandstanden stiger, er landsbyen i fare for at blive slugt af naturen.

Hvis vælgerne stemmer ja til en flytning, vil byen blive den første i USA til at flytte væk på grund af truslen fra klimaforandringer. Det er endnu ikke besluttet, hvor byen i givet fald skal flytte hen.

Afstemningen finder sted tirsdag lokal tid, og resultatet vil blive offentliggjort onsdag. Det oplyser de lokale myndigheder ifølge The Guardian.

Prisen for at rykke byen og dens indbyggere til en knap så udsat beliggenhed ventes at komme til at blive 180 millioner dollar - svarende til godt 1,1 milliard kroner.

Indbyggerne har allerede de seneste år fået mindre plads at bo på, skriver Esau Sinnok, der bor i Shishmaref, i et essay til USA's indenrigsministerium.

- I løbet af de seneste 35 år har vi mistet mellem 750 og 915 meter af landet på grund af erosion langs kysten, lyder det i teksten, der blev skrevet sidste år.

- For at sætte det i perspektiv: Jeg blev født i 1997, og siden har Shishmaref mistet cirka 30 meter. I de seneste 15 år har vi været nødt til at flytte 13 huse - heriblandt min bedstemors - fra den ene ende af øen til den anden på grund af den mindre plads, skriver Sinnok.

Byen er yderligere udfordret af, at der i jorden under husene er permafrost. Da byen blev bygget, medregnede man permafrostens betydning i opførelsen. Men da den er begyndt at tø, smuldrer byens fundament under jorden.

- I løbet af de kommende to årtier vil hele øen erodere væk, skriver Esau Sinnok.

Shishmaref er ikke den eneste by, der står ansigt til ansigt med klimaforandringernes konsekvenser. Ifølge tal fra den amerikanske regering er der "akutte trusler" mod 31 landsbyer, skriver The Guardian.

Det kan være fare for oversvømmelse eller nedbrydning af kysten.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sys Bjerre brød igennem med en sang...
bt.dk
Facebook har mistet 365 milliarder på...
bt.dk
Dansker undrer sig over pudsigt...
bt.dk
Efter stort snefald i nat: DMI har en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx