Af Ritzau - 08/11-16 07:29

Sådan ser du det amerikanske præsidentvalgSådan ser du det amerikanske præsidentvalg

Det på alle måder historiske præsidentvalg står mellem Donald Trump og Hillary Clinton. Du skal blot vælge, hvor længe du vil blive oppe.

Bildstrecke im Grossformat »

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump er på en ny top 10-liste over de største trusler mod verden, som The Economist Intelligence Unit har lavet.

Hvor længe kan du holde dig vågen? Og hvor længe bliver det nødvendigt at holde sig vågen på en hverdagsaften, før du ved, om det bliver Trump eller Hillary, der skal afløse Barack Obama i Det Hvide Hus?

Disse spørgsmål er ganske naturlige, hvis du har bare den mindste interesse i at se det amerikanske præsidentvalg, der endelig skal afgøres tirsdag den 8. november.

Eller det vil sige, i Danmark skal vi vente til efter midnat, inden vi kan få klarhed, og dermed taler vi altså om den 9. november grundet tidsforskellen.

Hvis du ikke kan overskue at holde dig vågen for at se hele valgnatten, kan du forsøge at planlægge din tv-tid så strategisk som muligt.

Valget er i gang: Første valgkreds peger på Clinton
Valget er i gang: Første valgkreds peger på Clinton

Det første vigtige højdepunkt er i Florida, hvor Donald Trump gerne skal vinde for overhovedet at holde liv i spændingen, forklarer Anders Bo Rasmussen, forsker med speciale i amerikanske medieforhold fra Syddansk Universitet, der selv befinder sig i USA og personligt skal opleve valget fra "guds eget land."

- Hvis Trump skulle gå hen og tabe i Florida, så får han rigtigt, rigtigt svært ved at nå op til de 270 valgmandsstemmer, som er nødvendige for at vinde valget, forklarer Anders Bo Rasmussen, der er adjunkt ved Center for Amerikanske studier på SDU.

Demokraterne får svært ved at generobre USA's kongres
Demokraterne får svært ved at generobre USA's kongres

Stemmerne i Florida skulle være talt op omkring klokken 01.00 dansk tid, så hvis du kan holde dig vågen så længe, vil du med stor sandsynlighed være meget klogere på valgets udfald. Navnlig hvis Donald Trump ikke vinder.

Omkring en halv time senere ventes stemmerne fra North Carolina at være talt op, og her gælder samme regel som for Florida. Hvis Trump taber, kan du gå i seng med relativt sikker viden om, at den lyshårede republikaner ikke bliver USA's næste præsident.

Hvis Donald Trump mod forventning vinder i både Florida og North Carolina, så kan spændingen blive trukket til tidlig morgen dansk tid.

- Så vil jeg foreslå, at man står tidligt op og fanger de vigtigste resultater fra vestkysten, hvor det bliver ekstremt spændende at se, om Trump kan få fat i Nevada og New Mexico, som skulle være klar senest klokken 7 dansk tid, lyder vurderingen fra Anders Bo Rasmussen.

Redaktør støttede Trump - men tror på at Clinton vinder
Redaktør støttede Trump - men tror på at Clinton vinder

Både DR og TV 2 ruller ud med massiv mediedækning både tirsdag aften, tirsdag nat og onsdag morgen. Hvis du har mulighed for det, kan du naturligvis også følge præsidentvalget på en af de mange amerikanske kanaler.

Uanset hvor du vælger at se præsidentvalget, kan du i hvert fald sætte dit vækkeur til omkring klokken 5.00 onsdag morgen. Her vil vinderen af valget efter planen tidligst være klar til at afholde sin sejrstale.

Clinton er overvældende favorit i omfattende meningsmåling
Clinton er overvældende favorit i omfattende meningsmåling

Men den endelige afgørelse kan også trække yderligere ud onsdag morgen, hvis valget bliver så tæt, at der skal omtælling til. Eller hvis Donald Trump taber, og gør alvor af muligheden for at nægte at anerkende Hillary Clinton som vinder.

Lige nu peger en stor meningsmåling på, at den demokratiske præsidentkandidat, Hillary Clinton, står til at vinde valget i USA med 45 procent af vælgernes stemmer mod Donald Trumps 42 procent. Det skriver nyhedsbureauet Reuters, som sammen med analyseinstituttet Ipsos har foretaget målingen. I målingen står Hillary Clinton også til at vinde 303 ud af i alt 538 valgmænd.

/ritzau/FOKUS

LÆS OGSÅ: Tommy kæmper for Hillary: - Vi får ruter udleveret med vælgere

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Chokfyring i Superligaen: Fyrer...
bt.dk
Morten måtte droppe studiet for at...
bt.dk
Amerikansk betjent sigtes for drab på...
bt.dk
Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx