Af Ritzau - 26/11-16 09:46; Opdateret: 26/11-16 10:27

Kristian Jensen: Fidels død kan løsne benhård diktaturstatKristian Jensen: Fidels død kan løsne benhård diktaturstat

Den danske udenrigsminister håber, at Fidel Castros død kan sætte gang i en frihedsrevolution i Cuba.

storybild

Det kan bringe noget godt med sig, at Fidel Castros ikoniske betydning for Cuba er væk, siger udenrigsminister Kristian Jensen. (Billede: Scanpix/Heine A Pedersen)

Fidel Castros død vil forhåbentligt få cubanere til at indse, hvilken "forfærdelig situation" den kommunistiske drøm har bragt landet i. Sådan lyder det fra den danske udenrigsminister, Kristian Jensen (V).

- Jeg håber, at hans død vil kunne igangsætte en frihedsrevolution på Cuba, siger udenrigsministeren.

- Man kan have et billede af, at der er blevet løsnet lidt op, men sandheden er, at det er en benhård diktaturstat, hvor oppositionsgrupper ikke kan gå frit.

Den tidligere kommunistiske leder i Cuba Fidel Castro, som efter en guerillakrig overtog magten på Cuba i 1959, døde fredag aften lokal tid. Han blev 90 år.

- Ethvert dødsfald er trist. Men i det her tilfælde tror jeg, at det kan bringe noget godt med sig, fordi Fidel Castros ikoniske betydning for Cuba er væk.

Fidel Castro var upopulær hos USA og dets allierede. Til gengæld havde han mange tilhængere blandt venstreorienterede verden over, særligt de revolutionære socialister i Latinamerika og Afrika.

Selv om hans lillebror, Raul Castro, har ledet landet siden 2006, efterlader Fidel Castros død et tomrum i det land, han personificerede i så mange år.

- Han har været et ikon for dem, der drømte om et kommunistisk styre, siger Kristian Jensen.

- At han stadig har været her, har fået nogle til at tro, at det stadig var muligt. Jeg håber, at hans død vil få nogle til at rive de sidste skæl fra øjnene.

Det cubanske folks store håb om en gylden fremtid under Fidel Castro blev aldrig indfriet. Økonomien i landet blev i mange år holdt kunstigt oppe af støtte fra Sovjetunionen.

Fidel Castro overdrog magten til sin lillebror, Raul, i 2006 på grund af helbredsproblemer og trådte endeligt tilbage i 2008.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen i retten: Derfor rejste...
bt.dk
Politiet om meldinger om skud i...
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Udfordrer Magnussen: Nu er hans...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx