Af Ritzau - 13/10-16 06:27

Med sag på halsen vil Burundi ud af international domstolMed sag på halsen vil Burundi ud af international domstol

Mens Burundi undersøges for krigsforbrydelser, stemmer landet sig ud af Den Internationale Straffedomstol.

storybild

Den nuværende krise i Burundi blev udløst, da præsident Pierre Nkurunziza insisterede på en tredje embedsperiode - og siden blev genvalgt 21. juli 2015. (Billede: Scanpix/Tony Karumba)

Det centralafrikanske land Burundi vil som det første land nogensinde melde sig ud af Den Internationale Straffedomstol (ICC).

Det står klart, efter at et overvældende flertal i landets parlament onsdag stemte for at forlade ICC.

To stemte for at blive ved straffedomstolen, 94 stemte imod, og 14 undlod at stemme. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Parlamentsmedlem Gabriel Ntisezerana kalder ICC "et politisk redskab, der bliver brugt af stormagter til at fjerne, hvem de ønsker, fra magten på det afrikanske kontinent".

Lovforslaget skal stadig godkendes af senatet i Burundis og derefter underskrives af præsidenten. Herefter vil en udmeldelsesproces vare omkring et år.

ICC afviser at kommentere afstemningen.

Imens oplyser det amerikanske udenrigsministerium, at det er bekymret for menneskerettighedssituationen i Burundi.

- Et sådant skridt vil isolere Burundi fra sine naboer og det internationale samfund på et tidspunkt, hvor der i høj grad er brug for ansvarlighed, gennemsigtighed og dialog, siger talsmand for udenrigsministeriet John Kirby.

Afstemningen i Burundis parlament sker, efter at ICC i april indledte en undersøgelse af påståede krigsforbrydelser i Burundi, herunder drab, fængsling, tortur, voldtægt og bortførelser.

ICC's undersøgelse er rettet mod de politiske uroligheder, der udsprang af præsidentvalget i det afrikanske land i fjor.

Senest skabte det vrede i Burundis regering, da en FN-rapport i september satte navne på en række embedsmænd, der er anklaget for at orkestrere tortur og drab på politiske modstandere.

ICC oplyste i april, at 450 mennesker er blevet dræbt i politisk vold siden valget i juli 2015. Samtidig er hundredtusinder blevet tvunget på flugt.

Den Internationale Straffedomstol blev oprettet i 2002 til at retsforfølge forbrydelser mod menneskeheden. Domstolen har hovedsæde i hollandske Haag.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx