Af Ritzau - 24/09-16 17:43

Uenighed forhindrer igen Estland i at få ny præsidentUenighed forhindrer igen Estland i at få ny præsident

Endnu en gang er det mislykkedes at udpege ny præsident. Nu skal parlamentet spørges igen.

storybild

Siim Kallas er en af kandidaterne, der fortsat kan blive præsident i Estland. Den nuværende præsident flytter fra sit kontor til oktober. Det er dog endnu ikke afgjort, hvem der erstatter ham. Arkivfoto (Billede: Reuters/Ints Kalnins)

Det er endnu uvist, hvilket navn der skal stå på døren til præsidentkontoret i Estland.

For fjerde gang er det ikke lykkedes at udpege, hvem der skal bestride posten i det baltiske land. Det skriver en række internationale medier.

Et særligt udvalg havde fået til opgave at vælge en ny præsident, efter at parlamentets medlemmer tidligere ikke kunne blive enige om et navn. Men heller ikke udvalget kunne nå til enighed, skriver nyhedsbureauet dpa.

Næste skridt i den lange proces er at sende spørgsmålet tilbage til parlamentet. Politikerne skal her vælge mellem de to tilbageværende kandidater. De fik størst opbakning i udvalget ud af i alt fem kandidater.

Dermed kommer den næste præsident i Estland efter alt at dømme til enten at blive tidligere EU-kommissær Siim Kallas eller den uafhængige jurist Allar Joks.

Det lykkedes ikke for det særlige udvalg at pege på en kandidat, da for mange medlemmer stemte blankt ved den sidste afstemning. Det betød, at ingen af de to kandidater fik samlet et flertal bag sig.

Både Joks og Kallas var frustrerede efter den fejlslagne afstemning. Begge sagde ifølge det finske nyhedsbureau FNB, at de ikke har lyst til at være med i kampen længere.

- Jeg har fået nok. Nu må andre prøve lykken, sagde Siim Kallas til Estlands statsmedie ifølge FNB og kaldte situationen en politisk krise.

- Det er ikke værdigt, at kandidater, som ikke blev valgt i denne omgang, stiller op til en ny runde. Jeg er tilbage på mit job på mandag, sagde Joks, der ifølge FNB arbejder på et advokatkontor.

Præsidentembedet i Estland er i høj grad en ceremoniel rolle. Det er præsidenten, der som den sidste formelt godkender en ny lov efter at have undersøgt, om den kan vedtages i henhold til landets forfatning.

Estland tillader en præsident at sidde på posten i to perioder af fem års varighed. Den nuværende præsident, Toomas Hendrik Ilves, rykker ud af kontoret til oktober.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx