Af - 01/09-13 20:12

Ekspert: Obama har ingen smart Syrien-planEkspert: Obama har ingen smart Syrien-plan

USA håber stadig på en politisk løsning på konflikten i Syrien. Mest af alt fordi et angreb ikke vil hjælpe befolkningen, mener sikkerhedspolitisk ekspert.

storybild

USA tøver med at angribe Assad-regimet i Syrien. I høj grad fordi det er nærmest umuligt at sikre, at det vil hjælpe befolkningen ud af borgerkrigen, mener ekspert. (Billede: Polfoto/AP)

Det er især frygten for, hvad der vil ske med befolkningen efter et militærangreb på Assad-styret i Syrien, der har fået USA til at udskyde et militærangreb.

Det siger Ole Wæver, professor i international politik ved Københavns Universitet.

»Der er allerede dræbt ufatteligt mange mennesker i Syrien, og det er ikke ønskeligt for nogen at tage en runde til med bombeangreb og endnu mere borgerkrig bagefter,« siger Ole Wæver.

LÆS OGSÅ: Syriens fremtid afgøres inden to uger

Udskudt angreb to uger
USA's præsident, Barack Obama, har til manges store overraskelse valgt at vente med at angribe Syrien og lade Kongressen tage stilling til spørgsmålet først. Dermed er et angrebet reelt udskudt i to uger.

Det gør Obama af to årsager, forklarer Ole Wæver: For at lukke munden på kritiske politikere i USA ved at få dem til selv at tage stilling til spørgsmålet og derved tage del i ansvaret.

Men i mindst lige så høj grad, fordi Obama helst vil undgå en militæraktion og stadig håber på at kunne løse konflikten politisk med blandt andre Rusland, Syriens allierede.

En klog beslutning, mener Ole Wæver:

»Det er et tegn på styrke og en kreativ håndtering af konflikten. Han øger trods alt chancen for, at de finder en eller anden politisk løsning.«

LÆS OGSÅ: Obama får ros for angrebs-beslutning i Syrien

Ingen smart plan
Beslutningen slår også en tyk streg under, at USA ikke har nogen ide om, hvordan man sikrer civilbefolkningen i Syrien i fremtiden.

»Det er tydeligt, at der ikke er nogen, der har kunne lave en smart plan. Hvis der hade været en, havde man udført den for længst. Det er på mange måder en håbløs opgave. Hvis man går ind med den desværre mest sandsynlige mission - et ret stort men kortvarigt luftangreb - vil man kun kunne holde vejret og håbe på det bedste bagefter,« siger Ole Wæver.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jes Dorphs søn gik på samme skole som...
bt.dk
Efterlyser vinderen: Dansker har...
bt.dk
LIGE NU: Rørt kronprins Frederik...
bt.dk
Dansk turistmål truet af lukning...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx