Af - 18/08-14 22:35

Optøjer og kaos i amerikansk by: Derfor gik det så galt i FergusonOptøjer og kaos i amerikansk by: Derfor gik det så galt i Ferguson

Mange års frustrationer og en politistyrke med tung udrustning skabt til krigslignende situationer har været med til at eskalere situationen i Ferguson efter drabet på den 18-årige Michael Brown, siger en USA-ekspert.

Bildstrecke im Grossformat »

Den amerikanske by, Ferguson, har været ramt af gentagne raceuroligheder og sammenstød mellem demonstranter og politi siden den 9. august 2014, hvor den 18-årige Michael Brown - en ung sort mand - blev skudt og dræbt med mindst seks skud af politiet.

Politidrab på unge, sorte mænd, som det der har sat gang i ugelange optøjer i den amerikanske by Ferguson, er desværre langt fra et nyt fænomen i USA.

Men når det netop er endt i raceuroligheder og sammenstød mellem demonstranter i den lille by med 21.000 indbyggere, så skyldes det formentlig en kombination af mange års frustrationer og politiets hårdhændende adfærd i dagene efter drabet på den 18-årige Michael Brown.

Advokat efter ny obduktion: Politimand bør anholdes
Advokat efter ny obduktion: Politimand bør anholdes

Det siger den danske USA-ekspert, Michael Ehrenreich, der er direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab:

- De her drab sker med mellemrum. Det er bare ikke hver gang, vi hører om det i vores del af verden. Vi hører om det, når det ender i uroligheder som her, siger Michael Ehrenreich.

Nyt udgangsforbud i amerikansk by efter teenagedrab
Nyt udgangsforbud i amerikansk by efter teenagedrab

I Ferguson er befolkningens sammensætning skiftet fra 75 procent hvide i 1990 til 67 procent sorte i 2010.

Politikorpset består dog stadig altovervejende af hvide, og den sorte del af befolkningen har som i mange andre amerikanske byer følt sig uretmæssigt behandlet, påpeger Michael Ehrenreich.

Ny uro i amerikansk by efter politidrab på teenager
Ny uro i amerikansk by efter politidrab på teenager

- Ferguson er et sted, hvor en sort befolkningsgruppe i lang tid har følt, at de udsættes for racisme. De bliver oftere standset end hvide på gaden og i biler. Og de bliver oftere undersøgt og taget med på stationen, siger USA-kenderen:

- Og lægger man det sammen med en masse andet år efter år, og en ung, sort mand så bliver dræbt af politiet, så går trykkogerene af. Det er mange års frustrationer, der bryder løs.

Tåregas og molotovcocktails: St. Louis-optøjer fortsætter
Tåregas og molotovcocktails: St. Louis-optøjer fortsætter

Frustrationerne resulterede i protester og demonstrationer. At det er endt med så voldsomme optøjer, hænger ifølge Michael Ehrenreich også sammen med, at politiet efterfølgende valgte at skride meget hårdt ind over for de demonstrerende.

- Det er en ond cirkel, man ind imellem ser i amerikanske storbyer. Mange politistyrker har udstyr, som er beregnet til krigszoner. Det er lavet til Irak og Afghanistan, som man ikke har brug for mere, og derfor sælges det billigt til politistyrkerne. Unge demonstranter mødes så af svært bevæbnet politi, og det skaber også frustration, siger han.

32 anholdt og to betjente såret i optøjer efter drab på teenager
32 anholdt og to betjente såret i optøjer efter drab på teenager

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Hella Joof taler ud om sin store...
bt.dk
Louis kan ikke li' at få våde hænder...
bt.dk
Frustreret Hareide flytter det danske...
bt.dk
Sviende beskyldninger mod prins...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx