07/10-14 21:48

EU etablerer luftbro til Vestafrika i kampen mod ebolaEU etablerer luftbro til Vestafrika i kampen mod ebola

Det skal være lettere at få nødhjælpen frem til lande ramt af ebola. Derfor laver EU luftbro til Vestafrika.

EU etablerer nu en luftbro med nødhjælp til de berørte vestafrikanske lande, hvor den dødbringende virus ebola hærger. Det er EU-Kommissionens Katastrofeberedskab, ERCC, der med luftbroen vil gøre det nemmere at få hjælpen hurtigt frem til de berørte områder.

Derudover EU vil finansiere og koordinere eventuelt evakuering af internationale medarbejdere fra Liberia, Guinea og Sierra Leone, oplyser kommissionen.

Ebola-patient indlagt hjemme i Norge
Ebola-patient indlagt hjemme i Norge

Norsk kvinde med ebola er landet i Oslo
Norsk kvinde med ebola er landet i Oslo

- Vi er i et kapløb mod tiden for at bekæmpe ebola. EU-Kommissionen alene har hidtil lovet 180 millioner euro til hjælp i de berørte lande, siger Kristalina Georgieva, der er EU-kommissær med ansvar for internationalt samarbejde, humanitær bistand og krisestyring.

Den første af tre Boeing 747 med omkring 100 ton nødhjælp letter fredag fra Amsterdam med kurs mod Sierra Leones hovedstad, Freetown.

Det sker, nu da der er flere eksempler på, at nødhjælpsarbejdere er blevet smittet med ebola. En norsk kvinde fra Læger uden Grænser ankom tirsdag eftermiddag til Oslo universitetssygehus, hvor hun nu er indlagt.

Fra hospitalets side afviser man at sige noget om kvindens tilstand og henviser til tavshedspligten.

Den smittede norske kvinde arbejdede som sundhedsmedarbejder for Læger uden Grænser i Sierra Leones næststørste by, Bo, og blev søndag diagnosticeret med ebola. Det er endnu uklart, hvordan kvinden er blevet smittet.

Ekspert: Ebola i Danmark er usandsynligt men ikke umuligt
Ekspert: Ebola i Danmark er usandsynligt men ikke umuligt

Først Norge: Nu er også spansk sygeplejerske smittet med ebola
Først Norge: Nu er også spansk sygeplejerske smittet med ebola

Også en spansk sygeplejerske er testet positiv for ebola ifølge de foreløbige undersøgelser. I sidste måned behandlede hun en præst i Madrid, der var hjemsendt fra Sierra Leone og døde af ebola. Dermed er hun den første, der er blevet smittet uden for Afrika.

Samtidig er den første ebola-patient, der er blevet diagnosticeret med sygdommen i USA, fortsat i kritisk tilstand og nu i dialyse, oplyser Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Patienten fra Liberia blev formentlig smittet, da han i Liberia hjalp en gravid kvinde med ebola til et hospital, hvor hun blev afvist på grund af pladsmangel. Ifølge New York Times hjalp han kvinden hjem igen, hvor hun senere døde af sygdommen. Fire dage senere tog liberieren til USA.

Verden er løbet tør for ebola-medicin: Norsk kvinde får det sidste
Verden er løbet tør for ebola-medicin: Norsk kvinde får det sidste

Flere amerikanske sundhedsarbejdere, som er blevet smittet under udstationering i de vestafrikanske lande, er sluppet af med sygdommen efter at være vendt hjem til behandling i USA.

Antallet af personer, som er bekræftet døde af ebola, steg inden sidste weekend til mindst 3439, oplyser WHO. I alt havde WHO 1. oktober registreret 7492 personer, som er smittet af den dødelige virus.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Verdensstjerne i nødråb for dansk...
bt.dk
Danske sygehuse slår fast: Det gode...
bt.dk
Udenrigsministeriet advarer danskere...
bt.dk
Bilist kørte over for rødt: Mor med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx