03/11-17 12:16; Opdateret: 03/11-17 13:38

Ny art menneskeabe fundet i Indonesiens skoveNy art menneskeabe fundet i Indonesiens skove

En ny art orangutang er fundet i fjern jungle i Indonesien. Arten er den mest truede menneskeabe i verden.

storybild

En ny art af orangutanger er blevet identificeret i indonesiske skove. Med kun 800 af de såkaldte Tapanuli orangutanger er arten den mest truede store menneskeabe i verden. De to andre orangutang-arter er kritisk truet. Reuters/Handout

Jakarta. En ny art af orangutanger er blevet identificeret i indonesiske skove. Med kun 800 af de såkaldte Tapanuli orangutanger er arten den mest truede store menneskeabe i verden, siger forskere.

Nyheden om en ny art menneskeabe er meget stor inden for videnskaben, fortæller Bo Øksnebjerg, generalsekretær i Verdensnaturfonden, WWF.

- Det er kæmpestort. Menneskeaber har altid været noget helt specielt, fordi vi selv tilhører dem. De er vores nærmeste slægtninge. Sidste gang man fandt en ny menneskeabe var med dværgchimpansen i 1929.

Ifølge generalsekretæren var der ingen eksperter, der troede, at man ville kunne finde flere menneskeaber, end de seks man i forvejen kendte til.

De store menneskeaber er en gruppe af menneskelignende aber. Foruden mennesker udgøres de af orangutang, gorilla, dværgchimpanse og chimpanse.

Hidtil har man troet, at der fandtes to orangutang-arter i verden, Borneo-orangutang og Sumatra-orangutang. Begge arter er kritisk truet.

Den nye orangutang blev set allerede i 1997. Først nu har man fundet ud af, at der er tale om en ny art. Det skyldes, at arterne ligner hinanden.

- Forskellene er meget diskrete og ikke nemme at se med det blotte øje, hedder det fra forskerteamet.

Forskerne blev mistænkelige, fordi orangutangerne i et vist område havde et særegent kald. Det fik dem til blandt andet at undersøge kranier og tænder fra 33 individer.

Også abernes dna blev undersøgt.

Videnskabsmændene vurderer, at de tre orangutang-arter deler en fælles forfader, men at de for 3,4 millioner år siden begyndte at dele sig i forskellige arter.

De to andre orangutang-arter er kritisk truet for udryddelse. Ifølge forskerteamet står det endnu værre til med den nye menneskeabe.

- Med ikke flere end 800 individer er denne art den mest truede store menneskeabe i verden, skriver de.

Aberne er truet på grund af blandt andet minedrift og skovbrug.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Asger var alene - pludselig sad armen...
bt.dk
Vidne i retten: Sådan opførte Peter...
bt.dk
Se billedet Mand købte fotografi på...
bt.dk
Dansk kendis har tabt sig 25 kilo:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx