Af Ritzau - 15/10-16 10:13

Mosul-offensiv kan sende over en million på flugtMosul-offensiv kan sende over en million på flugt

Hjælpeorganisationer frygter følgerne af den varslede offensiv mod Islamisk Stats højborg i Irak.

storybild

En irakisk antiterrorenhed uden for Mosul, hvor irakiske styrker forbereder sig på at angribe Islamisk Stats højborg. (Billede: Reuters/Styringer)

Et stort antal mennesker ventes at blive sendt på flugt, når irakiske styrker med støtte fra vestlige kampfly indleder deres varslede stormløb mod byen Mosul i Irak.

Det er et spørgsmål om tid, før irakiske regeringsstyrker og allierede militser indleder en militæroffensiv mod byen, der har været kontrolleret af Islamisk Stat siden juni 2014.

Internationale hjælpeorganisationer frygter, at antallet af flygtninge vil stige markant i takt med, at kampene nærmer sig Mosul.

Red Barnet frygter, at op mod en million mennesker vil blive tvunget til at forlade deres hjem.

I de seneste uger er irakiske styrker rykket tættere på Mosul. Kampene har i de seneste dage raset i Hawija-området syd for Mosul, hvor tusindvis af mennesker er sendt på flugt.

- De børn, der kommer hertil fra Hawija, svæver mellem liv og død. Det er kun lidt eller slet ingen mad i området, de er sultne, tørstige og helt udmattede, fortæller Red Barnets landedirektør i Irak, Aram Shakaram.

Han anslår, at omkring 90.000 civile vil flygte fra Hawija i de kommende dage.

- Vi frygter, at dette bare er begyndelsen på noget meget værre, siger han.

Red Barnet opfordrer de stridende parter til at oprette sikre flugtruter for alle civile.

Også Care frygter følgerne af det varslede slag om Mosul. Hjælpeorganisationen tror, at op mod 1,5 millioner civile kan blive sendt på flugt.

- Vi ved ikke, hvor mange der vil blive tvunget til at flygte, eller hvor hurtigt det vil ske, men de humanitære konsekvenser vil blive enorme, siger generalsekretær Gry Larsen i Care i Norge.

/ritzau/NTB

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx