Af Ritzau - 17/04-17 00:25

Danske politikere: Intet EU-medlemskab til TyrkietDanske politikere: Intet EU-medlemskab til Tyrkiet

De tyrkiske vælgere har søndag stemt ja til en forfatningsændring, der giver mere magt til præsidenten.

storybild

Tyrkiske vælgere har søndag stemt ja til en forfatningsændring, der blandt andet giver mere magt til præsidenten. Her ses præsident Recep Tayyip Erdogan give en tale til sine tilhængere i Istanbul efter valgresultatet. (Billede: Scanpix/Bulent Kilic)

Valgkommissionen i Tyrkiet har søndag aften erklæret sejr for ja-fløjen ved en folkeafstemning. Dermed kan der gennemføres en forfatningsændring, der vil koncentrere betydelig magt i et omdannet præsidentembede.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) mener, at al snak om at optage Tyrkiet i EU nu må stoppe.

- Tyrkiet som fremtidigt medlem af EU? Efter i dag må selv de største fortalere af Tyrkiet i EU indse, at det er endegyldigt slut med den tanke!

- Så måske er det alligevel rigtigt, når man siger, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, skriver politikeren på Facebook.

Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, udtrykker også bekymring over valgresultatet.

- Enhedslisten har foreslået en øjeblikkelig suspension af EU's optagelsesforhandlinger med Tyrkiet, indtil demokratiet er blevet genindført, siger han i en skriftlig kommentar.

Han mener, at søndagens resultat af folkeafstemningen vil gøre undtagelsestilstanden i landet permanent, hvor al magt koncentreres hos den tyrkiske præsident.

- Det i forvejen skrantende tyrkiske demokrati vil være deponeret hos en enevældig hersker, siger han.

EU-parlamentsmedlem Jeppe Kofod (S) kalder resultat for en skandale.

- Skandale! Parodi på folkeafstemning når journalister sidder i fængsel og man afskaffer demokratiet ved ja!, skriver politikeren på Twitter med et link til en historie om Erdogans sejrstale.

I alt har knap 50 millioner stemt ved folkeafstemningen. Søndag aften lyder optællingen: 51,18 procent ja- og 48,82 nejstemmer.

De to vigtigste oppositionspartier har varslet en klage over resultatet. De henviser blandt andet til, at en del stemmesedler ikke har været behørigt stemplet.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Drømmen brast tidligt: Første...
bt.dk
Sarah Louise delte vovet billede på...
bt.dk
63-årig mand stukket ned af...
bt.dk
Superstjerne synes færdig i Real...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx