Af Sebastian Kirk - 06/02-18 22:56

Hver tredje dansker frygter en atomkrig i årHver tredje dansker frygter en atomkrig i år

Mange frygter atomkrig mellem USA og Nordkorea. Det sker næppe, vurderer ekspert, der dog varsler om en ny Kold Krig.

storybild

Hver tredje dansker frygter, at spændingerne mellem USA og Nordkorea fører til brug af atomvåben. Den reelle trussel er dog meget lille, vurderer ekspert.

Danskerne har svært ved at se, at Donald Trumps USA og Kim Jong-uns Nordkorea kan komme deres konflikt til livs med dialog.

Således viser en undersøgelse, YouGov har foretaget for metroxpress, at 31 procent af danskerne frygter, at spændingerne mellem de to lande vil føre til brug af atomvåben inden for et år.

A-våben er ikke blevet brugt i krig siden 1945, hvor USA smed to bomber over Hiroshima og Nagasaki i Japan - og spørger man sikkerhedspolitisk ekspert ved Forsvarsakademiet Liselotte Odgaard er der altså heller ikke grund til at grave sig ned i haven endnu.

»Jeg tror heldigvis, at truslen er meget, meget lille. Meget af den sabelraslen, der kommer, er jo mere retorik, der skal skræmme modparten fra at gøre yderligere, og ikke noget, der udtrykker en reel vilje til at bruge våben - og især ikke a-våben,« vurderer hun og uddyber:

»USA kan ikke bruge militære midler mod Nordkorea, uden at det har enormt høje menneskelige omkostninger. Og regimet i Nordkorea ville sandsynligvis være dødsens, hvis det kom til en militær konflikt. Derfor har Nordkorea heller ingen interesse i at bruge våben.«

Liselotte Odgaard forstår dog godt, hvis mange er skræmte. Flere af verdens atommagter - USA, Nordkorea, Kina og Rusland - er nemlig i færd med en optrapning, der minder om den, vi så under Den kolde krig.

»Det er ikke sikkert, at det varer så længe, inden vi i den forstand har en ny kold krig. Der er et gryende våbenkapløb i gang mellem stormagterne, og alt tyder på, at det kun bliver værre og udvikler sig til et egentligt våbenkapløb,« siger hun.

Professor i moderne historie ved Aarhus Universitet Thorsten Borring Olesen er enig. Han ser flere paralleller mellem våbenkapløbet i 80'erne under Den kolde krig og den situation, verden står i nu.

»Dengang var der en reel baggrund for, at folk følte, at atomtruslen kom tæt på. Og det er jo lidt det samme, vi ser igen. Forsvarsbudgetterne stiger alle steder - det gør vores eget også. I den forstand er der en oprustningsspiral, og det er jo alt andet lige farligt, fordi sådan noget kan udløse krige,« siger han.

Den kolde Twitter-krig

En del af forklaringen på, at hver tredje ifølge en ny undersøgelse frygter en ny atomkrig, skal findes i magtfulde statslederes offentlige retorik. Det mener professor i moderne historie Thorsten Borring Olesen fra Aarhus Universitet.

»Jeg tror, det, folk frygter i øjeblikket - måske til en vis grad med god grund - er uforudsigeligheden. Der sidder politiske ledere, som bruger atom-retorikken på en uforsvarlig måde,« forklarer han.

USA's præsident, Donald Trump, har blandt andet kaldt Kim Jong-un for 'lille og fed' på Twitter, hvor han blandt andet også har skrevet, at hans 'atom-knap er meget større og kraftigere' end den nordkoreanske leders.

Sådanne stikpiller er dog spil for galleriet, vurderer Poul Villaume, der er professor i samtidshistorie ved Københavns Universitet.

»Meget af den retorik, vi hører fra begge sider, er til indenrigsbrug. Trump taler til sin egen base, og Kim Jong-un kan sidde mere sikkert internt, jo større truslen ser ud udefra,« forklarer han.


Undersøgelsen:

'Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? Jeg frygter, at spændingerne mellem USA og Nordkorea inden for de næste 12 måneder udløser en væbnet konflikt med brug af atomvåben.'

  • Helt uenig: 19%
  • Delvist uenig: 21%
  • Hverken enig eller uenig: 20%
  • Delvist enig: 25%
  • Helt enig: 6%
  • Ved ikke: 8%
Kilde: YouGov for metroxpress. Undersøgelsen er baseret på interview med 1013 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov Panelet i perioden 19. - 21. Januar 2018. Citat må kun ske med angivelse af kilde: YouGov for metroxpress.

LÆS OGSÅ: Atommagters ambassadører boykotter Nobels fredsfest i Oslo

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter tv-dokumentar: Direktør stopper...
bt.dk
Medarbejdere er rasende: De ansatte...
bt.dk
Anmeldelse: Henrik Sass hader...
bt.dk
Susanne lever med brændende smerter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx