Af - 08/11-15 09:44; Opdateret: 08/11-15 12:27

Dette pigenavn tager hele verden med storm - også DanmarkDette pigenavn tager hele verden med storm - også Danmark

Højst overraskende går ét pigenavn igen på toppen af verdens lister over mest populære navne.

Bildstrecke im Grossformat »

I galleriet herover kan du se eksempler på kendte Sofia/Sophia'er.

Hele verden er tilsyneladende faldet pladask for én pige - eller rettere et bestemt pigenavn.

For ifølge en ny gennemgang af de mest populære navne rundtomkring i verden, skiller et navn til nyfødte piger sig nemlig ud og dominerer de nationale lister: Sofia. Eller Sophia. Eller lignende stavemåder.

Navnet ligger nummer et på ni landes seneste lister over populære babynavne, og i yderligere 20 lande ligger det i top-3. Faktisk er Sofia/Sophia i top-25 i to tredjedele af alle lande i verden, der fører statistik over navne (dermed er næsten hele afrika og store dele af Asien udeladt).

Så meget koster et fornavn som ingen andre har
Så meget koster et fornavn som ingen andre har

Det er navneforskeren Laura Wattenberg, stifter af Babynamewizard.com, der står bag undersøgelsen. Hun har studeret babynavne i ti år, men hun er højst overrasket over sin opdagelse.

- Det kom bare virkelig bag på mig, at så mange forskellige sprog og kulturer er endt med den samme lyd på samme tid, siger hun til Live Science og tilføjer:

- Det siger virkelig noget om, hvordan kultur bliver ført videre i dag.

Navnet kan i virkeligheden være endnu mere udbredt, end Laura Wattenbergs studie viser. Store lande som Brasilien fører nemlig ikke statistik over navne, og det samme gælder Grækenland, hvor navnet stammer fra oprindeligt.

Men hvad er det så, der gør navnet så ekstremt populært? Det er der faktisk ikke noget endegyldigt svar på.

- Hvorfor Sofia? De fleste kræfter bag andre globale trends som mode eller musik spiller ingen rolle her. Der er ingen kommercielle indflydelser på babynavne, ingen reklamekampagner. Det er heller ikke et kendis-drevet fænomen, skriver Laura Wittenberg.

Prins Carl Philip og prinsesse Sofia venter deres første barn
Prins Carl Philip og prinsesse Sofia venter deres første barn

Hun giver dog en mulig forklaring:

- Som enhver forælder ved, har valget af et babynavn mange faktorer. Jeg kan ikke påstå, at jeg fuldt ud forstår, hvad der gør Sofia uimodståeligt i Finland eller Hviderusland, men et kig gennem amerikanske øjne viser nogle spor. Navnet kan omgående genkendes som ‘en klassiker’, men det har været sjældent i alle opgørelser fra 1930’erne og frem til 1980’erne. Det betyder, at forældre i dag ikke voksede op omgivet af Sophia’er, så det lyder ikke så ‘brugt’ i deres ører.

Sofia er det næstmest populære navn i Danmark - kun overgået af Emma. Der er ifølge Danmarks Statistik 4.025 med navnet Sofia og 2.565 med navnet Sophia herhjemme.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Medina tiltalt for kokainkørsel: Blev...
bt.dk
Bokselegendens rørende bisættelse:...
bt.dk
Anna Due fra 'Paradise' afslører: Det...
bt.dk
9-årig dreng er fundet: Blev spottet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx