Af Ritzau - 29/11-16 10:25; Opdateret: 29/11-16 12:21

FN til hastemøde om humanitær katastrofe i AleppoFN til hastemøde om humanitær katastrofe i Aleppo

En humanitær katastrofe udfolder sig i den syriske storby Aleppo. Frankrig kræver international indgriben nu.

storybild

Foto af det syriske militærs indtog i en bydel i Aleppo, hvor oprørsgrupperne er blevet nedkæmpet. FN's særlige udsending, Staffan de Mistura, siger, at der sker en klar acceleration i kampene, og at han ikke er i stand til at sige, hvor lang tid det østlige Aleppo vil kunne holde stand. (Billede: Reuters/Sana)

Frankrig har ifølge Reuters indkaldt til et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd.

På dagsordenen står situationen i den belejrede syriske storby Aleppo, hvor der udfolder sig en "humanitær katastrofe".

Frankrigs udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, siger i en skriftlig meddelelse, at "der mere end nogensinde er brug for en indstilling af fjendtlighederne og uhindret adgang til humanitær hjælp."

Op mod 16.000 civile er flygtet fra det østlige Aleppo, hvor oprørsgrupperne er blevet fravristet kontrollen over alle de nordlige bydele.

FN kalder situationen "uhyggelig".

- Det er sandsynligt, at yderligere tusinder ikke vil have andet valg end at flygte, hvis kampene optrappes og spredes ud til et større område, siger FN's humanitære chef, Stephen O'Brien, i en erklæring.

Ruslands forsvarsministerium siger, at den syriske hær har haft et gennembrud i kampene i de seneste 24 timer, og at situationen er dramatisk ændret på landjorden.

- Praktisk talt er halvdelen af det område, som i de seneste år har været under oprørernes kontrol, nu fuldstændigt befriet, siger Igor Konasjenkov, en russisk general, til nyhedsbureauet Interfax.

FN's særlige udsending, Staffan de Mistura, siger, at der sker en klar acceleration i kampene, og at han ikke er i stad til at sige, hvor lang tid det østlige Aleppo vil kunne holde stand.

I alt har militæret på få dage indtaget mindst en tredjedel af det østlige Aleppo, sagde en neutral overvågningsgruppe til Reuters mandag.

- Dette er det største nederlag for oppositionen i Aleppo siden 2012, siger Rami Abdulrahman, som leder Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Titusinder af fordrevne mennesker går uden nogen form for transport.

Alle de sårede bliver båret til fods hen til det, der er tilbage af de ødelagte skadestuer, skriver aktivister på sociale medier ifølge nyhedsbureauet dpa.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Superliga-træner tager bladet fra...
bt.dk
Kendt skuespillerinde er gravid: 'Det...
bt.dk
Ny strandpromenade til 26 millioner...
bt.dk
Ikeas kæmpestore varehus i Danmark...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx