Af - 21/04-15 08:38

GUIDE: Sender du emojis? Pas på med dét herGUIDE: Sender du emojis? Pas på med dét her

Det griber om sig med brugen af emoji-tegn, men det nye, hurtige sprog misbruges, og det kan skabe problemer og være decideret uhøfligt, vurderer sprogforsker.

Bildstrecke im Grossformat »

Mange sender emojis, men det kan af og til være svært at afkode, hvad de små billeder betyder.

En bunke smilende lort, en abe der holder sig for øjnene og to håndflader der mødes.

Vi sender emojis i stor stil, men af og til kan det være svært at tolke, hvad de små billeder betyder, og det kan være direkte 'uforskammet' over for modtageren.

Sådan kan det gøres: Jan Gintberg som emoji
Sådan kan det gøres: Jan Gintberg som emoji

Emojis skal ikke bruges til professionel kommunikation, da der er mange eksempler på, at folk misforstår det. Det er små-uforskammet at sende billeder til folk, hvor de skal begynde at tolke, fastslår Ole Lauridsen, lektor og sprogforsker ved Center for Undervisning og Læring på Aarhus Universitet.

Emoji-universet lader til at være i konstant udvikling, senest med Apples hudfarve-tilføjelser, men man skal tænke sig en ekstra gang om, før man eksempelvis sender en mørk eller gul udgave af julemanden.

Træt af hvide emojis? Kæmpe nyhed til din iPhone
Træt af hvide emojis? Kæmpe nyhed til din iPhone

- Det bliver en slap kommunikationsform, som meget ofte er gættekonkurrencer, så det vil være med til at gøre det, som man skriver upræcist. Så skal man tolke på, hvad andre siger, og det er meget irriterende, påpeger sprogforskeren, der har denne tommelfingerregel:

Forbehold emojis til folk du kender eller til et medie, hvor modtagerne forstår budskabet bag ikonet, da du ifølge Ole Lauridsen ikke ved, hvordan humørikonet modtages.

Utilfreds med Apples emojis? Så lav din egen
Utilfreds med Apples emojis? Så lav din egen

- Det er i høj grad problematisk. Når man sender et budskab, så skal det gerne optages med den oprindelige mening. Ved at bruge et billede, så risikerer man, at det bliver misforstået, forklarer Ole Lauridsen og tilføjer.

- Hvad er en smiley efter en uforskammethed? Betyder det, at det er sjovt eller 'jeg mener det ikke så slet endda'?

Da skriftsproget i forvejen kan misforstås, fordi det mangler stemmeføring, ansigtsudtryk og tonehøjde, så kompenserer vi med ikoner, men det kan give bagslag ifølge sprogforskeren, der vurderer at emojis stammer fra computernes gamle DOS-system.

Hvis du er i tvivl om, hvad ovenstående emojis betyder, så se galleriet i toppen af artiklen.

Apple glemte os! Rødhårede vil have egen emoji
Apple glemte os! Rødhårede vil have egen emoji

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx