Af - 18/02-14 08:11

Forskning: Hvalkød kan øge risikoen for ParkinsonsForskning: Hvalkød kan øge risikoen for Parkinsons

Nyt forskningsprojekt påviser en sammenhæng mellem et højt indtag af hvalkød og en højere chance for at få Parkinsons.

storybild

Ifølge nyt forskningsprojekt, kan der være en sammenhæng mellem et højt indtag af hvalkød og en øget chance for at på Parkinson. (Billede: HIDEKI YOSHIHARA / AFLO)

Et færøsk forskningsprojekt har påvist en sammenhæng mellem højt indtag af hvalkød og et højt antal mennesker som får konstateret Parkinsons. Hvalkødet er nemlig tit forurenet med kviksølv, det skriver forskning.no.

Folk har ingen respekt for strandede hvaler: Kravler rundt på dem og tager billeder
Folk har ingen respekt for strandede hvaler: Kravler rundt på dem og tager billeder

Tal fra de sidste 25 år fra Danmark, Norge, Sverige, Finland og Grønland har vist mellem 81 og 115 tilfælde af Parkinsons per 100.000 indbyggere. På Færøerne bor der kun 50.000 men blandt dem har forskerne fundet dobbelt så høje antal tilfælde som i de øvrige lande.

Tikkende bombe: Hvalen kan eksplodere når som helst
Tikkende bombe: Hvalen kan eksplodere når som helst

Det viser sig, at Parkinsons-patienterne på Færøerne i gennemsnit har spist seks gange så meget hvalkød i deres voksenliv i forhold til andre færinger.

Stor hval strandet ved den jyske vestkyst - frygtes død
Stor hval strandet ved den jyske vestkyst - frygtes død

- I Norge spiser man Bardehvaler. Men på Færøerne spiser man Grindehvaler som lever mest af fisk og blæksprutter og derved er højere oppe i fødekæden. Den placering gør, at kødet indeholder større mængder af blandt andet kviksølv, siger Maria Skaalum Petersen, forsker på projektet.

Video: Her eksploderer en hval
Video: Her eksploderer en hval

Der er, ifølge Maria Skaalum Petersen, ingen tvivl om, at voksne som spiser meget hval også er mere disponeret for at få Parkinsons. Dog skal den genetiske sammensætning også tages med.

Siamesisk hval skyllet i land i Mexico
Siamesisk hval skyllet i land i Mexico

- Jeg tror ikke, at patienterne har fået Parkinsons direkte af at spise grindehval. Men den høje eksponering, sammen med den genetiske sammensætning, gør nogen mere udsatte for sygdommen end andre, fortæller Maria Skaalum Petersen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx