18/03-14 18:26

Ukraine raser: Russiske skud er en krigsforbrydelseUkraine raser: Russiske skud er en krigsforbrydelse

Premierminister siger efter stormløb, at situationen på Krim har udviklet sig fra politisk til militær krise.

Ukraines vestligt orienterede fungerende premierminister, Arsenij Jatsenjuk, advarer om, at konflikten med Rusland er eskaleret til et militært niveau, efter at formodede russiske styrkers angreb på en ukrainsk militærbase på Krim har kostet en ukrainsk soldat livet.

- Konflikten har ændret sig fra et politisk til et militært niveau. Russiske soldater er begyndt at skyde på ukrainske soldater, og det er en krigsforbrydelse, siger premierministeren på et krisemøde i regeringen.

Jatsenjuk siger, at han har bedt Ukraines forsvarsminister indkalde sine kolleger fra Storbritannien, Frankrig og Rusland til et møde.

Da Ukraine lovede at skrotte sine atomvåben i 1994, indgik de fire lande nemlig i Budapest en diplomatisk aftale om at respektere Ukraines landegrænser og afstå fra at bruge våben mod landet.

Hans reaktion kommer, efter at en ukrainsk militærbase er stormet i hovedbyen Simferopol på Krim-halvøen. En ukrainske militærtalsmand på Krim, Vladislav Selesnjov, oplyste i første omgang, at soldaten var såret, men han blev kort tid efter meldt død.

- Vi har barrikaderet os på første sal. Hovedkvarteret er indtaget, og vores kommandør er pågrebet. De vil have, at vi skal nedlægge vores våben, men vi agter ikke at overgive os, siger Selesjnov.

- Vi bliver bestormet. Vi er omkring 20 soldater her og 10-15 andre, heriblandt kvinder. En af vores officerer blev såret under angrebet, sagde en anden uidentificeret soldat tidligere til tv-stationen Kanal Fem.

Siden har det vist sig, at det ikke står klart, hvem der stod bag stormløbet, da de bevæbnede og skydende mænd var maskerede og ikke bar uniformer med distinktioner.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har tirsdag formiddag i en tale i det russiske parlament om Krim takket de 22.000 ukrainske soldater på halvøen for "ikke at have tilsølet deres hænder med blod" og rost dem for hele tiden at have holdt sig i ro.

Siden russiske styrker for knap tre uger siden overtog kontrollen med Krim, har flere ukrainske soldater skiftet side, men andre har barrikaderet sig på deres kaserner og nægter at overgive sig.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx