Af - 11/03-15 08:18

Familier til jihad-piger: Politiets skyldFamilier til jihad-piger: Politiets skyld

Familier til tre britiske piger, der har meldt sig under Islamisk Stats faner, fralægger sig ansvaret for pigernes radikalisering. Skylden ligger hos politiet.

De var under politiets radar, de tre piger på 15 og 16 år, da de i februar fløj fra den britiske hovedstad, London, til Istanbul i Tyrkiet.

Siden er de forsvundet, men ifølge britiske medier er de muslimske teenagepiger nu jihadpiger, eller måske koner, til militsfolk fra den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) i Raqqa i Syrien.

Tilbage i Storbritannien sidder familierne og er store spørgsmålstegn. Men de fralægger sig ansvaret for, at døtrene er blevet radikaliseret.

Under en høring i parlamentet i London har en advokat for familierne givet politiet skylden.

En elev på pigernes skole var tidligere blevet radikaliseret og var forsvundet. Det fik politiet til at tage en samtale med nogle af elevens nærmeste venner, herunder de tre piger, og de og de øvrige elever fik et brev med hjem til forældrene om situationen.

Men de tre piger viste aldrig brevet derhjemme, og advokaten Mohammed Tasnime Akunjee, der repræsenterede familierne under parlamentshøringen tirsdag, sagde, at politiet har fejlet.

Hvis forældrene havde fået brevet direkte, var de måske blevet opmærksom på tegn på radikalisering.

Som en forklaring på, at forældrene ikke opdagede noget, sagde han, at det kan være svært at forstå, hvad der foregår i hovedet på en 15-årig pige.

- Det kan være svært at forstå Justin Bieber, sagde han som en mulig forklaring.

Tasnime Akunjee er ikke hvem som helst. Avisen The Telegraph skriver, at han flere gange har været fremme med udtalelser, der har vakt opsigt.

Han har på en video på YouTube afvist, at personer, der opfordrer til drab på britiske soldater, skal betegnes som ekstremister.

Ifølge avisen har han i en artikel på organisationen Cage's hjemmeside erklæret, at de britiske sikkerhedstjenester gjorde Michael Adebolajo til terrorist.

Adebolajo myrdede i 2013 soldaten Lee Rigby med kniv og en kødøkse på åben gade i London.

Cage er en muslimsk organisation, der for nylig tog Jihad John, skarpretteren fra IS, i forsvar.

Det er Jihad John, der har skåret halsen over på vesterlændinge på de berygtede IS-videoer, og for nylig identificerede amerikanske og britiske medier ham som briten Muhammed Emwazi.

Kort efter skrev Cage, at han var blevet radikaliseret, fordi sikkerhedstjeneste MI5 havde gjort livet svært for ham.

Regeringen i London er imidlertid uenig i, at myndighederne bærer ansvaret for muslimers radikalisering.

- Vores politi og sikkerhedstjeneste har en meget vigtig rolle at spille, når det gælder om at finde ud af, om folk vil skade os, og når det gælder tiltag for at hindre det, siger premierminister David Cameron ifølge The Telegraph.

- Selvfølgelig skal vi samarbejde med lokalsamfund, og det gør vi. Men jeg afviser totalt, at politiet og sikkerhedstjenestens taktik på nogen måde skal have radikaliseret folk. Det er nonsens, siger han.

Udenrigsminister Philip Hammond retter også kritik imod kredse, der undskylder eller forklarer ekstremister.

- Ansvaret for disse handlinger ligger hos de, der begår dem. Men en stor del af ansvaret ligger også hos de, der undskylder dem, sagde han tirsdag.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nærmer sig podiet: Brølstærk Fuglsang...
bt.dk
Håndværkere skal i retten: Anklages...
bt.dk
Kvalt af høj husleje: Efter 40 år i...
bt.dk
Enhedslisten splittet om flygtningelejre
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx