Af Ritzau - 14/12-16 13:00

Afgående parlamentsformand: Ultranationale truer EUAfgående parlamentsformand: Ultranationale truer EU

EU-parlamentsformand træder af med en dårlig fornemmelse i maven, for EU er i fare, siger han i afskedstale.

storybild

EU-Parlamentets afgående formand, Martin Schulz, holdt onsdag sin afskedstale i parlamentsbygningen i Strasbourg. (Billede: Reuters/Vincent Kessler)

Ultranationalister er i gang med at pille det europæiske demokrati fra hinanden, som EU-Parlamentets formand, Martin Schulz, selv har været med til at opbygge.

Det siger Schulz i sin afskedstale til EU-Parlamentets samling i Strasbourg.

- Det transnationale demokrati er i stor fare i dag. Jeg har kæmpet mod dette had med al min styrke, og jeg vil fortsætte med at gøre det i fremtiden, selv om det bliver fra en anden position, siger han.

Socialdemokraten Martin Schulz har siddet på posten som de folkevalgte EU-politikeres formand de seneste fem år.

Nu siger han farvel til EU-politik for at vende tilbage til national politik i Tyskland.

Der er spekulationer om, at han vil stille op som kanslerkandidat mod Angela Merkel ved det kommende valg. Andre spekulationer går på, at han skal overtage posten som tysk udenrigsminister.

Selv har Martin Schulz hverken be- eller afkræftet noget endnu - blot at han vil vende tilbage til tysk politik.

I sin afskedstale fortæller Schulz, at hans vigtigste bedrift har været at gøre EU-Parlamentet mere synligt og indflydelsesrigt.

- Da jeg blev valgt til parlamentsformand, sagde jeg, at mit mål var at gøre EU-Parlamentet mere synligt, mere hørbart og mere indflydelsesrigt. Fem år senere kan jeg sige, at vi har opnået det, siger han.

Parlamentet har været med til at gøre EU mere demokratisk, men det er et demokrati, som ultranationalisterne nu er i gang med at ødelægge, mener han.

- De opfordrer folk til at vende sig mod hinanden, og de prædiker om at vende ryggen til den liberale og sociale model, som vores europæiske samfund er bygget på.

- De udgør en fare mod en af de største bedrifter, som den europæiske civilisation nogensinde har begået, siger Martin Schulz.

Den nye formand for EU-Parlamentet skal vælges til januar.

Den konservative EPP-gruppes kandidat er Antonio Tajani. Fra den socialdemokratiske S&D-gruppe er kandidaten Gianna Pittella, mens den liberale Alde-gruppe endnu ikke officielt har nomineret sin kandidat.

Det forventes dog at blive formanden for gruppen, Guy Verhofstadt.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Babylykke: Dansk minister er blevet far
bt.dk
Populær tv-vært beskyldt for...
bt.dk
Ny type lufthavnskontrol: 18...
bt.dk
Janni om tv-program: Konflikterne er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx