Af Andy Grysbæk, AIDS-Fondet - 03/09-14 07:20; Opdateret: 03/09-14 07:42

Hiv-forskning i skede-ring hjælper afrikanske kvinderHiv-forskning i skede-ring hjælper afrikanske kvinder

Medicinsk hiv-forskning foregår da kun på fine laboratorier i Europa og USA, ikke? Nej, i Sydafrika og Uganda arbejder lokale forskere med lovende studier.

storybild

Lungile Madonsela, der her ses med datteren Alwande, deltager i et forskningsprojekt. Målet er at udvikle en ny beskyttelse mod hiv, og forskningen foregår i det sydlige Afrika. (Billede: IPM)

Den mest lovende forskning i at forebygge hiv hos kvinder foregår i disse år fire steder i Sydafrika og Uganda. Her arbejder lokale forskere på at udvikle en ring, som kan sættes op i skeden.

Ringen indeholder et aktivt stof, som afgives over en hel måned. Det ser ud til at kunne beskytte kvinden mod hiv, når hun har sex. Ringen er en såkaldt microbicide, der er en fælles betegnelse for hivforebyggelse til kvinder og rummer også geleer og cremer.

Handicappede børn er på finansloven i Somalia
Handicappede børn er på finansloven i Somalia

I Afrika syd for Sahara er 60 procent af alle, der lever med hiv, kvinder, og unge kvinder i alderen 15 til 24 har mere end dobbelt så stor risiko for at blive smittet med hiv som jævnaldrende drenge.

Ud over at hjælpe med at bekæmpe hiv, udvikler denne forskning i microbicider og vacciner også sundhedssystemet i de lande, hvor forskningen foregår, fordi lokale forskere får jobbene.

Filippinsk politi sætter ind mod sexmisbrug af børn
Filippinsk politi sætter ind mod sexmisbrug af børn

Når forskning foregår i udviklingslande afhjælper det en udfordring, som sundhedssystemerne i de afrikanske lande slås med – at veluddannet sundhedspersonale rejser fra Afrika for at tage job i mere velstående lande.

Danmark støtter forskningen i microbicider gennem organisationen IPM, International Partnership for Microbicides, og de første resultater vil sandsynligvis være klar allerede i 2015.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Meghan Markle fik specialfremstillet...
bt.dk
Midt under royalt bryllup:...
bt.dk
Ny popularitetsmåling: Topminister...
bt.dk
Medarbejdere er rasende: De ansatte...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx