Af Ritzau - 18/11-16 20:47; Opdateret: 18/11-16 21:37

WHO: Zika er ikke længere global trusselWHO: Zika er ikke længere global trussel

Zikavirus er ikke en akut trussel mere, men dog et alvorligt problem der er kommet for at blive, siger WHO.

storybild

Fysioterapeut Isana Santana behandler drengen Ruan Hentique dos Santos, der lider af mikrokefali som følge af zikasmitte. (Arkivfoto) (Billede: Scanpix/Christophe Simon)

Zikavirus udgør ikke længere en akut global sundhedstrussel, siger Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Udbredelsen er imidlertid stadig et alvorligt problem, som det er nødvendigt at bekæmpe med en langsigtet, international indsats, siger WHO.

- Zikavirus og de associerede konsekvenser er fortsat en betydelig og vedvarende udfordring på sundhedsområdet og kræver intensiv handling, lyder det i en melding fra WHO.

Virus har bredt sig til mere end 30 lande og er derfor stadig en stor udfordring at bekæmpe, siger chefen for WHO's akutudvalg, David Heymann.

- Vi nedtoner ikke vigtigheden af zika, men ved at placere det som et langsigtet arbejdsprogram sender vi en besked om, at zika er her for at blive.

WHO erklærede zika for en global sundhedstrussel i februar på grund af tydelige faresignaler der pegede i retning af, at virusset kunne give alvorlige skader på ufødte børn.

Da Verdenssundhedsorganisationen dengang slog alarm, var det "aldrig rigtigt meningen, at det skulle være et forsøg på at stoppe udbruddet", siger David Heymann.

I stedet var det for at få "verden til at gå sammen og bedre forstå", hvad der foregik, forklarer han.

Zika blev erklæret en global sundhedstrussel forud for sommerens OL i Brasilien, hvor der var meldt om særligt mange tilfælde.

Sundhedsmyndigheder har tidligere fastslået, at zikavirus spredes af myg og via seksuel kontakt. Samtidig har de også manet al tvivl til jorden og fastslået, at virusset kan give fostre med mikrokefali.

Diagnosen betyder, at børn kommer til verden med unormalt små kranier og derfor udvikler hjerneskader.

I august frarådede Statens Serum Institut danske kvinder, der enten er gravide eller har planer om at blive det, at rejse til et område i Miami i Florida. Her havde der nemlig været usædvanligt mange tilfælde af zika.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Tidligere DR-vært scorer nyt topjob
bt.dk
Ny Aarhus-lejlighed er blandt landets...
bt.dk
Familien efterlyser 27-årige Julia:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx