Af Fie West Madsen - 19/11-17 10:25

Forskere gør bekymrende fund - mere end 10 kilometer under havets overfladeForskere gør bekymrende fund - mere end 10 kilometer under havets overflade

Verdenshavene flyder med forurenende mikroplastik, og nu har en gruppe forskere fra Newcastle University opdaget, at den skadende plastik ikke bare flyder i havoverfladen.

storybild

Arkivfoto.

Det viser data fra Sku Ocean Rescue ifølge Sky News.

Gruppen af forskere fra Newcastle University har indsamlet organismer fra seks af verdens dybeste punkter under havets overflade fra Japan til området omkring Chile og Peru. Dykkerne var helt nede på mellem 7.000 og 10.900 meters dybe, og alle steder fandt forskerne plastik i maverne på organismer.

Flere steder havde 100 procent af de indsamlede organismer plastik i maverne, og hvor koncentrationen var lavest, var det alligevel 50 procent af organismerne, der var forurenet med plastik.

Noget af det plastik man fandt, var blandt andet rayon, lyocell og ramie, som alle er mikrofibre, der eksempelvis bruges i tekstiler.

Mere end 300 millioner tons plastik flyder ifølge Sky News rundt i verdenshavene, men at det også påvirker dyrelivet så langt nede på havets bund overrasker den ledende forsker bag projektet, Dr. Alan Jamieson.

»Disse observationer er den dybeste mulige registrering af forekomsten af mikroplastik og dyrs indtagelse af det, hvilket viser, at der højst sandsynligt ikke er nogen af havets økosystemer tilbage, som ikke påvirkes af menneskeskabte affald,« siger Dr. Alan Jamieson til Sky News.

Han tilføjer, at disse opdagelser bør være et alvorligt bevis på, hvad vi som menneskehed efterlader os, og han kalder samtiig forskernes fund for »dybt bekymrende.«

Ifølge Sky News skyldes mellem 60-90 procent af forureningen i havene plastik.

Ifølge et hold af forskere ledet af professor Andrés Cózar fra Cadiz University i Spanien flyder i alt 300 milliarder stykker plastik rundt i det arktiske ocean alene.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Boligsælgere kræver mere: De...
bt.dk
Kim er syg og på kontanthjælp: Nogen...
bt.dk
Selvom det lugter af trofæer i...
bt.dk
Se det søde billede: Filmstjerne er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx