Af - 06/02-16 08:09

Derfor må du ikke sove med munden åbenDerfor må du ikke sove med munden åben

Hvis du sover med munden åben, risikerer du at skade dine tænder, viser ny rapport.

Bildstrecke im Grossformat »
Få så lidt lys som overhovedet muligt tæt på sengetid. Lys – som for eksempel kan komme fra en iPad - reducerer melatoninudskillelsen. Melatonin er et søvndyssende hormon. - Kroppen skal have mørke for at udvikle melatonin, som er ens eget sovemedicin. Det udskilles først, når rummet er mørkt, siger Jesper Højager Fabech Bille, der er afdelingslæge på Søvnklinikken ved Aarhus Universitetshospital. Vent på, at Ole Lukøje viser sig, mens du hører naturlyde, som fuglefløjt, skovlyde eller bølgeskvulp. Det behager hjernen. Kilde: Mikael Rasmussen, der er søvnekspert og medforfatter til bogen 'Sov godt – hele natten' Vores døgnrytme bliver fra naturens side af styret af lys og mørke. Vi er ifølge søvnekspert Mikael Rasmussen bygget til at leve ved ækvator med 12 timers lys og 12 timers mørke. Derfor behager det hjernen, hvis du går i seng til rødt lys - det simulerer en solnedgang. - Rødt lys, når du skal sove, vil få hjernens aktivitetsniveau til at falde ned, siger Mikael Rasmussen. - Det ideelle lys at sove i er fuldstændig mørke. Derfor er det hamrende vigtigt, at du har et mørklægningsgardin. Det søvndyssende hormon melatonin bliver kun udskilt, i al den tid, det er mørkt, så hvis du har lyse gardiner, stopper udskillelsen, når solen står op, siger Mikael Rasmussen, der er søvnekspert og medforfatter til bogen 'Sov godt - hele natten'.. - Det er uhensigtsmæssigt at bruge snooze-knappen, for det nedsætter din søvnkvalitet, fordi det fragmenterer søvnen. Du kommer op og bliver vågen og falder i søvn igen, siger Mikael Rasmussen. Han råder i stedet folk til at have en længere total sovetid. Det er ikke en rar oplevelse at vågne brat, og derfor er det helt klart en bedre oplevelse at blive vækket mere blidt, fortæller søvnekspert Mikael Rasmussen. Han forslår, at du kan blive vækket at naturlyde – for eksempel lyde fra skoven - eller klassisk musik. Du får også en optimal vækning, hvis du bliver vækket af lys, der bliver mere og mere stærkt. - At blive vækket af solopgang er en human stille og rolig måde at vågne på. Hjernen vil opfange lyset og vække dig. Derfor er det godt, hvis du har en anordning med en lampe, der simulerer en solopgang, hvor lyset begynder at lyse stille og roligt 20 minutter, før du skal op, siger Mikael Rasmussen. Vask sengetøjet, så sover du bedre, fortæller Jesper Højager Fabech Bille, afdelingslæge på Søvnklinikken ved Aarhus Universitetshospital. En god nats søvn er også betinget af et godt indeklima, og derfor er det en god ide at huske at lufte ud i dit soveværelse. Kilde: Jesper Højager Fabech Bille

Få råd til god nattesøvn i galleriet her.

Det kan være svært at beslutte sig for at lukke munden, når du sover, men ikke desto mindre risikerer du at skade dine tænder, hvis du ikke gør det.

Det skriver Medicalxpress.

At sove med åben mund er forbundet med et mere surt oralt miljø, der sætter skub i erosionen af tandemaljen og caries - altså huller i tænderne. Det viser et nyt studie fra University of Otago.

Lider du af mareridt? Sådan kommer du dem til livs
Lider du af mareridt? Sådan kommer du dem til livs

Forskerne i tandpleje undersøgte pH-værdier hos 10 raske deltagere. Disse deltagere sov henholdvis med næseklemme, som tvang dem til at trække vejret gennem munden, og uden klemme.

Deres resultater blev publiceret i Journal of Oral Rehabilitation og viste, at de personer, der sov med åben mund havde et lidt surere pH-niveau på 6,6 i modsætning til de neutrale med lukket mund på 7.

Ledende forsker Joanne Choi fortæller, at der er stor forskel på mundens pH-værdier, som blandt andet også afgøres af temperatur.

7 grunde til at man skal have en bedste ven der bor langt væk
7 grunde til at man skal have en bedste ven der bor langt væk

- De interorale pH-værdier faldt langsomt i løbet af de første timers søvn for alle deltagere, men viste et større fald hos de deltagere, som blev tvunget til at trække vejret med munden, forklarer Choi.

Ved nogle af deltagerne faldt pH-værdien til 3,6 under forceret vejrtrækning med munden. Det er et godt stykke under den kritiske grænse på 5,5, hvor emalje begynder at demineralisere, forklarer forskeren.

- Denne undersøgelse er den første, der kontinuerligt har overvåget intraorale pH-ændringer i raske personer over flere dage. Vores resultater støtter tanken om, at trække vejret gennem munden faktisk kan være en medvirkende årsag til tandsygdomme, såsom emalje erosion og caries, slutter hun.

LÆS OGSÅ: Husker du de smukke billeder? Nu har hun født FEM børn

LÆS OGSÅ: Derfor må du gerne sove længe i weekenden

LÆS OGSÅ: Tragedie i Odense: Mand død efter han tændte grill i bil

LÆS OGSÅ: Sover du dårligt? Så farligt kan det være

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sexskandale får topatleter på banen:...
bt.dk
Droppede ud af skolen som 14-årig: Nu...
bt.dk
Politiet: Mand fundet død i havn er...
bt.dk
Kendt modefirma beskylder dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx