Af - 05/02-16 19:54

Skal disse film være forbudt for børn og unge?Skal disse film være forbudt for børn og unge?

I en ny rapport anbefaler Verdenssundhedsorganisationen, WHO, at sætte aldersvurderingen op for film, hvor rygning indgår. Forslaget skaber debat.

Bildstrecke im Grossformat »

Har du nogensinde haft lyst til at snuppe en smøg efter at have set hovedpersonen i en film pulse løs? Amerikanske undersøgelser viser, at rygning på film har stor indflydelse på, når børn og unge begynder at ryge. Derfor opfordrer Verdenssundhedsorganisationen, WHO, alle lande til at hæve aldersgrænsen for film, hvor der bliver røget. Herhjemme giver forslaget anledning til debat.

Norske læger: Forbyd cigaretsalg for alle født efter år 2000
Norske læger: Forbyd cigaretsalg for alle født efter år 2000

Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, bakker op om forslaget. Han mener dog ikke, at Danmark kan tage det til sig endnu.

- Der er ingen tvivl om, at rygning er overeksponeret på film, og det har betydning for, hvor mange der starter med at ryge. Det får børn og unge til at se rygning som noget, der hører med til at blive voksen. Vi lytter til WHO, men i Danmark skal der tages nogle skridt først. Det vil være naturligt at gå i dialog med filmindustrien, og derudover mangler der et forbud mod, at tobaksindustrien kan sponsorere film, siger han.

Klaus Kjellerup, der er en fremtrædende debattør i rygedebatten og bassist i musikgruppen Danser Med Drenge, er knap så begejstret for WHO’s opfordring.

- Det er en komplet forrykt idé, som vil trække en DDR-lignende politisk korrekthed ned over hovedet på hele filmbranchen, lige fra filminstruktører til biografer. WHO’s forslag er uhyggeligt. Det er reelt kommunisme - man vil bestemme, hvordan unge skal tænke, forklarer han og tilføjer:

- Unge ryger ikke, fordi de ser voksne ryge, hverken på film eller andre steder - unge ryger for at frigøre sig fra forældrene på et kritisk tidspunkt i deres liv, hvor de har brug for støtte til at skabe deres voksenidentitet. Vi har ikke brug for mere politisk korrekthed - det ødelægger både humøret og økonomien i samfundet. Vi har brug for frihed.

Røg skader kæledyr: Katte slikker nikotin ind i kroppen
Røg skader kæledyr: Katte slikker nikotin ind i kroppen

Medierådet for Børn og Unge, som laver aldersvurderinger for film i Danmark, fastslår da også, at forslaget ikke umiddelbart er aktuelt i Danmark.

- Rygning indgår ikke i vores skadelighedsvurdering af film. Vi tager udgangspunkt i, hvad børn og unge finder skræmmende og grænseoverskridende, og hvad der giver en dårlig oplevelse i biografen. Ifølge filmloven er sundhedsfaktoren ikke relevant for vores vurdering, siger formand Anne Mette Thorhauge.

Rygende kræftramt får medhold i asbestsag i Højesteret
Rygende kræftramt får medhold i asbestsag i Højesteret

Derfor får du lyst til at ryge når du drikker
Derfor får du lyst til at ryge når du drikker

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx