Af - 19/08-14 08:16; Opdateret: 19/08-14 08:37

Kan blive udryddet: 100 elefanter dræbes hver dagKan blive udryddet: 100 elefanter dræbes hver dag

Antallet af elefanter, der dræbes årligt, er skræmmende. Det konkluderer et nyt, stort studie.

storybild

Prisen på elfenben er støt stigende i Asien, så flere vurderer, at det er værd at tage risikoen og blive krybskytter. (Billede: Polfoto/AP)

Elefanten vil uddø, hvis det fortsætter som nu.

Så klar er meldingen i et nyt studie, som nogle af verdens førende elefanteksperter står bag. Her estimeres det, at krybskytter har dræbt 100.000 elefanter i Afrika mellem 2010 og 2012.

Så mor blive myrdet: Baby-næsehorn nægter nu at sove alene
Så mor blive myrdet: Baby-næsehorn nægter nu at sove alene

Det svarer til næsten 100 elefanter om dagen. I studiet fandt man desuden, at andelen af illegalt dræbte elefanter er steget fra 25 procent til hele 65 procent på et årti.

Årsagen er øget efterspørgsel på elfenben i Asien. Især i Kina, hvor mellemklassen er hastigt stigende, og hvor prisen på elfenben på det sorte marked presses op.

- Og så er flere villige til at tage den kriminelle risiko og dræbe elefanter. Sammenhængen er meget klar i mit hoved, siger studiets ledende forsker, George Wittemyer, til AP.

Sådan slår krybskytterne et næsehorn ihjel
Sådan slår krybskytterne et næsehorn ihjel

Og med den massive efterspørgsel på elfenben, der kun er stigende, er eksperterne bange for, at det kan blive verdens største landdyrs endeligt.

- Den nuværende efterspørgsel på elfenben er uholdbar. Det er vores overordnede konklusion. Den skal falde. Ellers vil antallet af elefanter fortsætte med at falde, siger Iain Douglas-Hamilton, stifter af organisationen Save the Elephants, der har været med inde over studiet.

Krybskytter sætter ny forfærdelig rekord
Krybskytter sætter ny forfærdelig rekord

I Kina er man klar over problemet, og tidligere på måneden donerede den kinesiske ambassade i Kenya eksempelvis udstyr til bekæmpelse af krybskytter til fire vildtlivsreservater. Det er med til at belære den kinesiske befolkning om ulovligheden ved handel af elfenben, sagde ambassadør Liu Xianfa ved overleveringsceremonien.

Trods de høje dødstal er forskerne optimistiske. De har tidligere set, hvordan krybskytter i stor stil har udryddet elefanter for 40 år siden. Dengang var det japanske købere, der støttede udryddelserne.

Krybskytteri truer elefanter
Krybskytteri truer elefanter

- Jeg er nødt til at være optimist. Jeg har været igennem det hele før i 70’erne og 80’erne. Som en samlet gruppe stoppede vi drabene dengang … Jeg tror på, vi kan gøre det igen, siger Iain Douglas-Hamilton.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kamp på liv og død: 150 hvaler...
bt.dk
Kickstart foråret med sund mad: Lene...
bt.dk
Drama i supermarked: Gidseltager og...
bt.dk
Michael og Lina har den mest utrolige...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx