Af Lars Dinesen - 18/10-15 22:13

Obama og EU gør klar til at lempe sanktioner mod IranObama og EU gør klar til at lempe sanktioner mod Iran

Aftalen om Irans atomvåben er tæt på at blive til virkelighed. Sanktioner kan hæves, når Iran opfylder krav.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/Pablo Martinez Monsivais)

Både Europa og USA har papirarbejdet på plads og er klar til at ophæve sanktioner mod Iran. Det kan ske, når Iran har gennemført de aftalte ændringer rundt om på landets atomanlæg.

- I dag er en vigtig milepæl i retning af at forhindre Iran i at få et atomvåben og sikre, at dets atomprogram fremover udelukkende er fredeligt, siger den amerikanske præsident, Barack Obama.

Han har bedt sin udenrigsminister, finansminister, handelsminister og energiminister om at "tage de nødvendige skridt i retning af at opfylde USA's forpligtelser angående sanktionerne beskrevet i Iran-aftalen".

Yemen-koalition dræber 30 allierede ved en fejl
Yemen-koalition dræber 30 allierede ved en fejl

EU har også gjort en række dokumenter klar, som skal lette vejen hen mod at ophæve en række økonomiske sanktioner samt de sanktioner, der knytter sig til det iranske atomprogram, hvis Iran opfylder betingelserne i aftalen.

Det oplyser EU's udenrigschef, Federica Mogherini.

- Alle parter er fortsat fast besluttet på at sikre, at den fælles handlingsplan gennemføres så hurtigt som muligt, siger Mogherini og den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, i en fælles udtalelse.

Vogternes Råd godkender iransk atomaftale
Vogternes Råd godkender iransk atomaftale

Aftalen, som blev indgået mellem Iran og de såkaldte P5+1 lande - USA, Kina, Rusland, Frankrig, Storbritannien og Tyskland - indebærer, at Iran blandt andet vil tillade en form for tilsyn med sine atomanlæg, mens de vestlige lande til gengæld vil ophæve en række sanktioner.

Aftalen kan dog først blive endeligt implementeret, når Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) har afleveret en rapport om de iranske fremskridt på området.

Amerikanske embedsmænd siger til nyhedsbureauet Reuters, at det tidligst ventes at blive om to måneder.

Irans parlament stemmer for historisk atomaftale
Irans parlament stemmer for historisk atomaftale

Søndag var "Vedtagelsens Dag", som både Washington og Bruxelles betegner det. Det er 90 dage siden, at atomaftalen med Iran blev godkendt af FN's Sikkerhedsråd.

Senere kommer "Implementeringens Dag", som altså finder sted, når Iran har taget de lovede skridt og det er bekræftet af IAEA.

LÆS OGSÅ: Tyrkiet vil forhandle med Rusland og Iran om Syrien

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nærmer sig podiet: Brølstærk Fuglsang...
bt.dk
Håndværkere skal i retten: Anklages...
bt.dk
Kvalt af høj husleje: Efter 40 år i...
bt.dk
Enhedslisten splittet om flygtningelejre
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx