Af - 23/03-16 22:17

Forskere advarer: Farlige klimaforandringer er kun årtier vækForskere advarer: Farlige klimaforandringer er kun årtier væk

Storbyer under vand og klimaforandringer ude af kontrol. Forskere har indtil nu troet, at det var århundreder væk, men ny forskning peger på, at det sker i løbet af de næste 50 år

Bildstrecke im Grossformat »

Alvorlige og farlige klimaforandringer, der kan få vandstanden i havene til at stige med flere meter kan ske i løbet af årtier - IKKE århundreder, advarer verdens førende klimaeksperter.

Tirsdag publicerede klodens fremmeste klimaforskere en artikel, der slår fast, at den globale opvarmning, der lige nu finder sted på jorden, sandsynligvis vil få alvorlige konsekvenser i løbet af de næste 50 år.

Det skriver The New York Times.

- Vi er i fare for at videregive unge mennesker en situation, der er ude af deres kontrol, siger James E. Hansen, der er pensioneret klimaforsker for NASA, og som står bag den nye forskning, til New York Times.

Obama om klimaaftale: Dette er stort
Obama om klimaaftale: Dette er stort

Konsekvenserne af klimaforandringerne vil være dræberstorme, der er stærkere end nogen, vi hidtil har set, opbrud af isen ved polerne og en stigning i havenes vandstand, der vil oversvømme storbyer ud til kysten. Og det vil ske inden udgangen af dette århundrede, pointerer forskerne.

Artiklens påstand går ud på, at menneskehedens udledning af fossile brændstoffer og gas i atmosfæren fremprovokerer pludselige klimaforandringer.

Forfatterne er især bekymrede for, at store mængder smeltet vand fra polerne, vil løbe ud i havene, fordi det vil medføre, at endnu mere is smelter, og det vil resultere i en ond cirkel, der hurtigt vil føre til, at isen omkring Grønland og Antarktis forsvinder.

Obama: Klimaforandringer er største trussel mod verden
Obama: Klimaforandringer er største trussel mod verden

I 2009 blev en række lande enige om at prøve at begrænse den globale opvarmning til kun at være to grader mere, end temperaturen var, før verden blev industrialiseret, men forskning peger på, at klimaet allerede er destabiliseret, og at al is på jorden er begyndt at smelte, hvilket fører til, at havene stiger hurtigt.

I den nye artikel, der er skrevet af James E. Hansen og 18 andre, drager forskerne paraleller til sidste gang, temepraturen steg naturligt på jorden for omkring 120.000 år siden.

Man har regnet sig frem til, at temperaturen dengang kun var en lille smule højere, end den er i dag. Dengang steg havenes vandstand med seks til ni meter.

Der er bred enighed blandt klimaforskere om, at menneskeskabte klimaforandringer vil resultere i en lignende eller større stigning, men man har hidtil troet, at scenariet lå flere århundreder ude i fremtiden.

Frankrig lover 15 klimamilliarder: Paris er sidste udkald
Frankrig lover 15 klimamilliarder: Paris er sidste udkald

Nu advarer forskerne i den nye artikel om, at det kan ske i løbet af de næste 50 år, og at det vil tvinge menneskeheden på tilbagetog fra alle kystnære områder og byer.

Se i denne video, hvad James E. Hansen mener, det kommer til at betyde for vores byer og historie.

James E. Hansen blev berømt i 1988, da han første gang advarede den amerikanske kongress om, at den globale opvarmning allerede var startet. Han var foran alle andre eksperter på sit felt dengang, men i dag står det klart, at han havde ret.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Konkurrenterne håner FCK-kaptajn:...
bt.dk
Barca-målmand: Neymars farvel var en...
bt.dk
Guld-darlings ’hidsige’ kæreste i...
bt.dk
Wow: Kan du kende Kim Kardashian som...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx