Af Ritzau - 29/04-17 16:34; Opdateret: 29/04-17 17:22

EU-partialliance: Orbán bøjer sig i tvist med EUEU-partialliance: Orbán bøjer sig i tvist med EU

Den ungarske regeringsleder vil acceptere EU's krav til en uddannelseslov, som han forsøger at gennemføre.

storybild

Efter et møde i den konservative gruppe i EU er den ungarske premierminister Viktor Orbán klar til at følge EU's instrukser i en strid om en uddannelseslov. (Billede: Scanpix/Olivier Hoslet)

Den ungarske regeringsleder, Viktor Orbán, vil bøje sig for pres fra EU og opgive en uddannelseslov, som har bragt de to parter på kollisionskurs.

Det siger en talsmand for EPP, der er den konservative gruppe af partier i EU, som Orbáns parti tilhører, efter et møde med Orbán.

Uddannelsesloven ville ifølge kritikere betyde lukningen af Central European University. Universitet er finansieret af den amerikanske milliardær George Soros.

Loven vil desuden kræve, at alle organisationer, som modtager økonomisk støtte fra udlandet, skulle registrere sig hos regeringen.

Onsdag gav EU-Kommissionen Ungarn en måned til at få ændret loven, ellers ville den slæbe Ungarn for retten.

Loven er uforenelig med de grundlæggende frihedsrettigheder for det indre marked i EU og strider mod den akademiske frihed, mener kommissionen.

Lørdag mødtes Orbán med topfolk fra EPP i Bruxelles. Her lovede han, at han vil bringe loven i overensstemmelse med EU's krav.

- Premierminister Viktor Orbán afgav i EPP-rådet et løfte om at følge og opfylde alle EU-Kommissionens krav inden for den tidsfrist, der er blevet præsenteret af kommissionen, siger Siegfried Muresan, der er talsmand for EPP-lederen Joseph Daul.

I en pressemeddelelse har Daul oplyst, at de øvrige medlemmer i EPP krævede, at Viktor Orbáns regering accepterede kommissionens krav. Den opfordring forsikrede Orbán sine fæller om, at han ville følge.

George Soros er en udtalt kritiker af Viktor Orbán. Universitetet ses af mange som et fyrtårn for de liberale EU-værdier, som ikke altid falder i premierministerens smag.

Selv har Viktor Orbán hidtil afvist alle anker mod loven. Han kalder kritikken absurd.

- Det er næsten, som om nogen er anklaget for drab og derefter dømt. Men det angivelige offer lever i bedste velgående. Offeret står faktisk og peger fingre ad den dømte og råber: Morder, siger han.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Rigmanden og entreprenøren Elon Musk...
bt.dk
'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Det gik galt på scenen: Her er...
bt.dk
Hvad skete der? Wozniacki uddelte æg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx