Af Ritzau - 03/11-16 04:54; Opdateret: 03/11-16 05:39

Amnesty: Italien har torteret flygtninge for fingeraftrykAmnesty: Italien har torteret flygtninge for fingeraftryk

Politiet har ifølge ny Amnesty-rapport brugt tortur mod flygtninge for at få dem til at afgive fingeraftryk.

storybild

Mange flygtninge ønsker ikke at afgive deres fingeraftryk i Italien, fordi det vil gøre det sværere for dem at rejse videre og søge asyl i andre lande. (Billede: Free)

Italiensk politi har brugt prygl og elektriske stød til at tvinge flygtninge og migranter til at afgive fingeraftryk. I nogle tilfælde kan der være tale om tortur.

Det konstaterer Amnesty International i en ny rapport torsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Den Europæiske Unions pres på Italien om at være hård over for flygtninge og migranter har ført til ulovlige udvisninger og brutal behandling, som i nogen tilfælde kan indebære tortur, hedder det i rapporten fra organisationen.

Den voldsomme behandling er angiveligt sket, fordi nogle flygtninge har nægtet at afgive deres fingeraftryk. Det nægter de, fordi det vil gøre det sværere for dem at rejse videre og søge asyl i andre lande.

I 2015 oplevede Europa en tilstrømning af over en million flygtninge og migranter. Det er det største antal mennesker, der flygter fra krig og fattigdom siden Anden Verdenskrig.

- I deres bestræbelser på at reducere antallet af flygtninge og migranter, som søger videre til andre medlemsstater, har EU-lederne presset de italienske myndighederne til kanten - og længere end til hvad der er lovligt, siger Italien-forsker i Amnesty International Matteo de Bellis.

- Resultatet er, at traumatiserede mennesker, som kommer til Italien efter en hård rejse, bliver udsat for mangelfulde undersøgelser. I nogen tilfælde er der tale om forfærdeligt misbrug af politiet samt ulovlig udvisning, tilføjer han.

Af de i alt 24 rapporter om mishandling, som Amnesty har indsamlet, involverer 16 prygl.

I flere tilfælde fortæller flygtninge, at de har fået stød med elektriske stave, blandt andre en 16-årig dreng fra Sudan:

- De gav mig elektrisk stød med en stav. Først mange gange på venstre ben, så på højre, bryst og mave. Jeg var for svag og kunne ikke stå imod. På det tidspunkt tog de mine hænder og lagde dem på maskinen, har han fortalt.

En anden 16-årig fortæller, at politiet påførte smerte på hans kønsdele, mens en 27-årig fortæller, at betjente slog ham og gav ham stød, før de bad ham om at tage tøjet af. Herefter nev de ham med en tang.

- Jeg sad på en stol af aluminium med et hul i sædet. De holdt mine skuldre og ben, tog mine testikler med tangen og trak to gange, har han forklaret.

Ifølge Amnesty International rejser den nye rapport alvorlige bekymringer. Organisationen opfordrer til en uafhængig undersøgelse af situationen.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Børnehave lukket ned: Én voksen...
bt.dk
Bank går konkurs
bt.dk
Slukker Palles VM-drøm: Får ikke...
bt.dk
Hun følte sig oppustet i tre år:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx