Af Maria Christine Madsen - 29/10-17 11:01

Vidste du det? Her er 5 tegn på at du er allergisk over for alkoholVidste du det? Her er 5 tegn på at du er allergisk over for alkohol

Du kender den måske kun alt for godt. Følelsen af at vågne efter en tur i byen til bankende hovedpine og bundløs kvalme, fordi du har fået besøg af et irriterende bekendtskab - tømmermændene. Men det er faktisk ikke sikkert, dine tømmermænd skyldes, at du har bestilt en øl eller drink for meget. Det kan skyldes noget helt andet.

storybild

MODELFOTO. (Billede: Shutterstock)

De fleste kender de sædvanlige metoder til at få tømmermændene til at forlade dit hoved og din krop igen på.

Hovedpinepiller, masser af junk food og søvn.

Men nogen får besøg af tømmermændene, selvom de ikke engang har drukket særlig meget til festen eller under byturen. Det kan ifølge magasinet Shape skyldes noget helt andet - nemlig at du er allergisk over for alkohol.

I nogle tilfælde kan din krop simpelthen ikke nedbryde alkoholen ordentligt, hvilket kan føre til en række irriterende - og potentielt farlige - symptomer.

De fleste symptomer kan blive behandlet ved at indtage antihistaminer såsom Benadryl, men ved alvorlige, allergiske reaktioner som hjertebanken og hvæsende vejrtrækning kan det være nødvendigt at få en indsprøjtning med steroider.

Ifølge Shape kan de alvorlige allergiske reaktioner være livsfarlige, hvis de ikke bliver behandlet ordentligt.

Derfor har magasinet bedt lægen Robert Glatter fra Lenox Hill Hospital om at udpege de tegn, du skal være opmærksom på, hvis du tror, at du selv - eller en, du kender - måske er allergisk over for alkohol.

1. Rød, kløende hud

Hvis din hud slår ud, og du får knopper eller rød, kløende hud, kan det skyldes en reaktion på histamin, der ofte findes i fermenterede drikkevarer som øl og vin, som din krop ikke kan nedbryde.

Særligt rødvin indeholder høje koncentrationer af histamin, forklarer Robert Glatter til magasinet Shape.

2. Hjertebanken

Hvis du begynder at få det varmt eller mærker en rødmen i din hud, begynder at svede på din pande og/eller hvis dit hjerte begynder at banke derudad, så kan det være tegn på, at din krop reagerer på ikke at kunne nedbryde alkohol ordentligt.

Som med histamin skyldes det, at de enzymer, der skal bruges for at nedbryde alkohol i leveren, er blevet udtømt.

3. Hævelser i ansigtet

Som en reaktion på histamin er det ikke usædvanligt at opleve, at dit ansigt hæver eller svulmer, hvis du har en intolerance over for alkohol.

Ofte er det dine læber eller din tunge, der hæver, forklarer Robert Glatter. I nogle tilfælde er det nødvendigt at tage på hospitalet.

»Hvis du oplever denne form for hævelse sammen med synkebesvær og vejrtrækningsproblemer, lavt blodtryk og svimmelhed, så kan det tyde på anafylaksi (et allergisk chok, red.), som kræver behandling med det samme,« siger lægen.

4. Hvæsende vejrtrækning

Hvis du er allergisk overfor alkohol, kan din hals begynde at føles som om, den lukker sig sammen. Du kan opleve, at din vejrtrækning bliver hvæsende, og at du har svært ved at tage dybe vejrtrækninger, ligesom du kan begynde at få hosteanfald.

Hvis du har astma, hyppige forkølelser eller andre vejrtrækningsproblemer kan symptomerne på alkoholallergi gøre det værre.

5. Diarré og kvalme

Hvis du bliver nødt til at løbe ud på toilettet og har mavekramper, diarré, kvalme og/eller opkastning kan det skyldes alkoholallergi, forklarer lægen Robert Glatter til Shape.

Fordøjelsesbesvær kan dog også skyldes andre problemer, mens hvis de opstår efter at have drukket alkohol, er der stor sandsynlighed for, at symptomerne skyldes alkoholen.

Hvis nogle af - eller alle - disse symptomer virker bekendte for dig, er det måske en god idé at bestille en tid hos din læge, så du kan få taget en allergitest.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Åh nej: Markant vejrskifte på vej...
bt.dk
Nyt fra Forligsen: Sophie Løhde - det...
bt.dk
Astralis vandt finale: Twitter morer...
bt.dk
Bendtner overrasker med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx