Af Ritzau - 13/12-16 12:48; Opdateret: 13/12-16 13:19

Iran modsvarer USA's sanktioner og bygger atomdrevne skibeIran modsvarer USA's sanktioner og bygger atomdrevne skibe

Irans præsident beskylder USA for at bryde atomaftalen fra 2015, fordi amerikanerne vil opretholde sanktioner.

storybild

Hassan Rouhani, Irans præsident, anklager USA for at bryde atomaftalen, der blev indgået mellem Iran, Storbritannien, Kina, Frankrig, Tyskland, Rusland og USA. Arkivfoto (Billede: Scanpix/Ho)

Den iranske præsident, Hassan Rouhani, har tirsdag beordret landets videnskabsfolk til at begynde arbejdet med at bygge skibe, som er drevet af en atomreaktor.

Det oplyser præsidenten i et brev, som er blevet læst op af Irans statslige tv-station, skriver nyhedsbureauet AFP.

Det er en reaktion på, at USA vil forny sanktionerne mod landet.

I brevet beskylder Rouhani USA for at bryde atomaftalen fra sidste år, fordi amerikanerne vil opretholde sine sanktioner mod Iran i yderligere ti år.

Irans Atomenergi Organisation skal nu begynde "planlægning af designet og produktionen af brændstof og kernekraftværker til søtransport", siger præsidenten.

Rouhani har også beordret sit udenrigsministerium til at forberede en juridisk klage til Irans komité, der overvåger implementeringen af aftalen.

Amerikanernes præsident, Barack Obama, mangler at skrive under på de formelle papirer, før forlængelsen af sanktionerne officielt træder i kraft.

Det forventes, at han vil skrive under i løbet af de kommende dage. Det skal ske, inden sanktionerne udløber 31. december.

Det Hvide Hus har ikke presset på for at lade sanktionerne strække sig over ti år mere. Der har dog heller ikke været indvendinger imod det, skriver Reuters.

Det er ikke første gang, at Iran beskylder amerikanerne for ikke at leve op til aftalen, der blev indgået mellem Iran, Storbritannien, Kina, Frankrig, Tyskland, Rusland og USA.

I september kritiserede den iranske præsident USA for at halte efter sine løfter.

Atomaftalen skal forhindre, at iranerne kan udvikle atomvåben. Til gengæld for at skrue ned for blusset på landets atomanlæg skal Vesten ophæve sanktioner mod landet. Aftalen trådte i kraft i januar i år.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Chok i FC København: Stjernespiller...
bt.dk
FCK nåede det sidste tog sydpå: 'Det...
bt.dk
DMI advarer: Risiko for skybrud og...
bt.dk
Efter skræmmende fund: Nu har...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx