Af - 23/01-14 14:14

Dansk professor fik ret: Udenlandske eksperter finder 3.600 år gammel kongegravDansk professor fik ret: Udenlandske eksperter finder 3.600 år gammel kongegrav

Et amerikansk udgravningshold har fundet kongelige gravpladser fra et hidtil ukendt 3.600 år gammelt egyptisk dynasti.

storybild

Amerikanske arkæologer har undersøgt området i den egyptiske ørken, hvor oldtidsbyen Abydos lå, i årtier. Nu har de i samarbejde med de lokale myndigheder gjort et banebrydende fund. (Billede: Egyptens ministerium for antikviteter)

I 1997 hævdede Kim Ryholt, professor i egyptologi ved Københavns Universitet, at der fandtes et hidtil ukendt egyptisk kongehus omkring 1.600 år før kristi fødsel.

Langt fra alle har dog været overbevist om danskerens teori – indtil nu. Amerikanske arkæologer har nemlig i denne måned fundet graven fra en hidtil ukendt farao ved navn Kong Senebkay.

16-årige Peter finder vikingeskat i Nordjylland
16-årige Peter finder vikingeskat i Nordjylland

- Jeg fremsatte hypotesen, fordi vi havde en gruppe konger, som ingen kunne redegøre for, og nu er disse her konger så faktisk blevet fundet, siger Kim Ryholt til metroxpress.

Et fattigt kongerige
Der er tale om et regionalt og meget fattigt dynasti i byen Abydos, forklarer han:

- Det var en by af meget stor religiøs betydning, men der var ikke store ressourcer til rådighed, og man var presset af fjendtlige konger både sydpå og nordpå.

Skjult ruinby fundet – efter 1.000 år i glemsel
Skjult ruinby fundet – efter 1.000 år i glemsel

- Den grav, man har fundet, er enormt fattig. Normalt er kongegrave bygget af sten, men det meste af denne er bygget af mursten. Normalt blev tekster og relieffer hugget ind i sten af professionelle billedhuggere, men her har man malet teksterne inde i graven, fordi det er billigere, tilføjer Kim Ryholt, og fortsætter:

- Kongen har heller ikke haft råd til gravudstyr, som man for eksempel kender fra Tutankhamons grav med guld og sølv og så videre. Den smule, der er i den nyfundne grav, er simpelthen hugget fra en anden kongegrav i nærheden.

Del af Jesu kors fundet af arkæologer
Del af Jesu kors fundet af arkæologer

Det nye fund belyser en periode i den egyptiske historie, som ifølge Kim Ryholt er et nationalt traume for det gamle Egypten lidt på linje med, hvad slaget ved Dybbøl Mølle er for det moderne Danmark.

Egypten løbet over ende
Omkring år 1650 før Kristus blev Egypten invaderet af et folk, der kaldes Hyksos. Egypterne bliver løbet over ende og splittet i mindre kongeriger, der internt strides om magten. Blandt andet det hidtil glemte dynasti i Abydos.

Egypten ramt af sne: Se de vilde billeder
Egypten ramt af sne: Se de vilde billeder

Efter 100 års kamp lykkedes det et mere sydligt beliggende kongerige med udgangspunkt i byen Luxor at generobre hele Egypten, og derefter etableres for første gang i Egyptens historie en professionel hær, der muliggør, at Egypten senere erobrer flere omkringliggende områder.

Dermed er grunden lagt for det, man kalder 'Det Nye Rige', hvor Egypten bliver en stormagt i datidens verdenssamfund.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand klemt fast mellem bygninger:...
bt.dk
Grand Prix-legenden Lys Assia er død
bt.dk
Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
BT-journalist udsat for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx