Af - 05/09-15 08:04

Er dit hjerte ældre end dig?Er dit hjerte ældre end dig?

Et nyt amerikansk studie viser, at rygning, dårlig kost og overvægt er en så hård belastning for hjertet, at dets 'alder' ofte er højere end resten af kroppen.

storybild

(Billede: Polfoto)

Er dit hjerte så hårdt medtaget af din livsstil, at det reelt set er ældre end resten af din ellers så unge og raske krop?

Spørgsmålet er kommet på dagsordenen, efter at et nyt studie fra det amerikanske Center for Sygdomskontrol- og Forebyggelse viser, at hver anden mand og to ud af fem kvinder har et hjerte, der er i tilstand, hvor det er fem år ældre end personens reelle alder.

- Selv hvis du ikke har haft et hjerteanfald, har de fleste amerikanere et hjerte, der er ældre end resten af kroppen, hvilket øger risikoen for at få hjerteproblemer, lyder det fra centerets forskere.

Studiet, som bygger på sundhedsdata og forskningsstudier, peger blandt andet på rygning, forhøjet blodtryk, sukkersyge, for lidt motion og overvægt som de helt store syndere, når det kommer til at slide på hjertet.

Amerikanernes livsstil er således en så hårdt belastning af hjerte og blodårer, at tre ud af fire har en forøget risiko for at få hjerteproblemet.

Som eksempel nævner studiet en 45-årig mand, der ryger, har forhøjet blodtryk og et normalt BMI. Vedkommendes 'hjertealder' er 75 år.

Det er ikke kun amerikanerne, der døjer med hjerteproblemer. Herhjemme viser tal fra Hjerteforeningen nemlig, at 428.794 danskere lider af hjerte-kar-sygdomme. Det koster årligt 13.000 personer livet. Selv om antallet er næsten halveret på 20 år, er det fortsat skyld i hver fjerde dødsfald.

LÆS OGSÅ: 20-årige Simon hyldes for at hjælpe hjemløs: - Jeg har jo så meget at give af

LÆS OGSÅ: Må man melde sig syg på grund af kærestesorger?

LÆS OGSÅ: Din sovestilling påvirker dit helbred: Her er den bedste stilling

LÆS OGSÅ: 50 års kampagne mod smøger har båret frugt

LÆS OGSÅ: Din fødseldag kan have betydning for dit helbred

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx