Af Ritzau - 02/11-16 12:35

USA-kender undrer sig over FBI's timing i Clinton-sagUSA-kender undrer sig over FBI's timing i Clinton-sag

Dokumenterne om Bill Clintons benådning af Marc Rich er nye skyts mod Hillary Clinton, påpeger ekspert.

storybild

Timingen bag FBI's offentliggørelse af Bill Clinton-dokumenterne er underlig, men sagen er ikke stor nok til at påvirke udfaldet af valget, vurderer ekspert. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Jewel Samad)

Det er problematisk for præsidentvalgkampen, at det amerikanske forbundspoliti, FBI, ud af det blå har offentliggjort dokumenter fra en 15 år gammel sag om Bill Clintons benådning af en forretningsmand.

Det mener Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor på Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

- Det er en underlig, og ikke særligt sensitiv timing, FBI har, når man vælger at lægge historiske dokumenter ud nogle få dage før præsidentvalget.

- Der er jo ikke noget nyt i dokumenterne som sådan. Det er historier, der har været diskuteret for mange år siden, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Dokumenterne viser, at den daværende demokratiske præsident på sin sidste dag i Det Hvide Hus i 2001 benådede forretningsmanden Marc Rich.

Han var tiltalt for skatteunddragelse og på flugt fra det amerikanske justitsministerium.

Det særligt kontroversielle ved sagen er, at Marc Rich var gift med Denise Eisenberg Rich, en velhavende bidragyder til det demokratiske parti.

Offentliggørelsen kommer i kølvandet af, at FBI i sidste uge meddelte, at man ville genoptage sagen om Demokraternes præsidentkandidat Hillary Clintons e-mails.

Kernen i den sag er, at Hillary Clinton og hendes medarbejdere har været skødesløse i håndteringen af fortrolige e-mails.

- Forud for de her offentliggørelser har de ikke offentliggjort et eneste dokument i et år. Pludselig dukker de her dokumenter op en uge før valget, siger Niels Bjerre-Poulsen undrende.

Lektoren mener ikke, at benådningssagen i sig selv er stor nok til at påvirke udfaldet af valget. Men han påpeger, at mængden af skyts mod Hillary Clinton hober sig op.

- Al den tid, som Hillary Clinton skal bruge på at tale om e-mails og tidligere sager i stedet for Donald Trump, er selvfølgelig et problem, for så meget tid er der ikke.

- Det kan virke som en magnet, som hendes politiske modstandere kan bruge til at minde om gamle historier, fordi man har fået en undskyldning for at gøre det, lyder det fra USA-eksperten.

Det amerikanske præsidentvalg finder sted den 8. november.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Netbutik i hård modvind: Kunder på...
bt.dk
Nåede at se sit livsværk smuldre: Nu...
bt.dk
Flere anholdte efter sammenstød...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert vurderer: Sådan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx