Af Ritzau - 26/10-16 01:48; Opdateret: 26/10-16 03:02

Endnu et afrikansk land forlader ICC og smækker med dørenEndnu et afrikansk land forlader ICC og smækker med døren

Gambia følger Burundi og Sydafrika og beskylder international straffedomstol for kun at gå efter afrikanere.

storybild

Regeringen i Gambia med præsident Yahya Jammeh i spidsen har besluttet at melde sig ud af Den Internationale Straffedomstol. (Billede: Scanpix/Seyllou)

Gambia vil udtræde af Den Internationale Straffedomstol, ICC.

Det meddeler regeringen i det vestafrikanske land tirsdag på stats-tv ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Regeringen i Gambia informerer hermed alle og enhver, om at Gambia træder ud af Den Internationale Straffedomstol, siger informationsminister Sheriff Bojang ifølge Reuters.

Gambia, der er det mindste land på det afrikanske kontinent, har taget beslutningen, i protest over at ICC kun synes at ville retsforfølge afrikanere.

Kun én af de i alt ti sager, som ICC har iværksat, er uden for Afrika.

- Denne beslutning er berettiget, fordi Den Internationale Straffedomstol på trods af sit navn i virkeligheden er Den Internationale Kaukasiske (hvide, red.) Straffedomstol med det formål at retsforfølge og ydmyge farvede folk, især afrikanerne, siger Sheriff Bojang.

Gambias præsident, Yahya Jammeh, har tidligere - uden held - opfordret ICC til at undersøge de mange dødsfald blandt afrikanske migranter i Middelhavet.

Sydafrika meddelte i sidste uge, at landet vil forlade ICC, fordi "landets pligter i forhold til at finde fredelige løsninger på konflikter til tider er uforenelige med den fortolkning, som Den Internationale Straffedomstol har".

Også Burundi har meddelt, at det ønsker at træde ud. Her lyder begrundelsen, at "ICC er et politisk redskab, der bliver brugt af stormagter til at fjerne, hvem de ønsker, fra magten på det afrikanske kontinent".

Den Internationale Straffedomstol er central i forhold til at rejse anklager om blandt andet folkemord og krigsforbrydelser.

Ud af domstolens 124 medlemmer er 34 afrikanske lande. Flere af dem har længe overvejet at forlade samarbejdet.

Der går ét år, før FN har modtaget en opsigelse, til at beslutningen træder i kraft.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx