Af Ritzau - 30/11-16 15:36

Italien dropper krav om udlevering: Norge løslader islamistItalien dropper krav om udlevering: Norge løslader islamist

Det italienske justitsministerium trækker begæring om udlevering af mullah Krekar fra Norge tilbage.

storybild

Mullah Krekar får en ny livline i Norge, efter Italien dropper krav om udlevering. Han var ellers beskyldt for at have forbindelse til Islamisk Stat. (Billede: Reuters/Ntb Scanpix)

En begæring fra Italien om at få udleveret den meget omtalte islamist mullah Krekar fra Norge er blevet trukket tilbage, oplyser rigsadvokaten i Oslo.

Derfor vil Krekar, der blandt andet har fremsat dødstrusler mod landets statsminister, øjeblikkeligt blive løsladt, melder flere norske medier.

- Rigsadvokaten har modtaget et brev fra Italiens justitsministerium, hvori det oplyses, at den italienske begæring om at få udleveret mullah Krekar vil blive trukket tilbage, skriver rigsadvokaten i en pressemeddelelse.

Brevet fra Italien blev modtaget 25. november.

Den norske Højesteret fastslog ellers onsdag i sidste uge, at den irakisk-kurdiske prædikant kunne udleveres til Italien.

- Jeg har sendt besked til hans familie og bedt dem om at tage til fængslet Ila for at hente ham hjem, siger Krekars advokat, Brynjar Meling, til avisen VG.

Mullah Krekar blev pågrebet for et år siden i en aktion på anmodning fra italiensk politi. Myndighederne i Italien mente dengang, at Krekar ledede et terrornetværk og har forbindelse til Islamisk Stat.

Mullah Krekars rigtige navn er Najmaddin Faraj Ahmad. Han kom til Norge som kvoteflygtning i 1991, og i 2003 blev han af hensyn til rigets sikkerhed dømt til udvisning.

Men da han risikerer at blive udsat for tortur og henrettelse i Irak, hvor han kommer fra, har Norge ikke kunnet udlevere ham.

I 2010 blev han idømt to år og ti måneders fængsel for dødstrusler mod Høyre-leder Erna Solberg, der i dag er landets statsminister. Han havde samtidig truet tre kurdere.

I et NRK-interview har Krekar sagt, at han støttede massakren på det satiriske franske magasin Charlie Hebdo. Han støtter også norske unge, som rejste til Syrien for at kæmpe på Islamisk Stats side.

Desuden mener han, at nordmænd, der tegner profeten Muhammed, fortjener at dø.

/ritzau/NTB

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu bliver det alvor: Det skal...
bt.dk
Magnussens rival gør comeback: Får ny...
bt.dk
Dronningen rejser væk på ferie
bt.dk
'X Factor'-Andreas gennemgik...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx