Af - 01/07-17 10:05; Opdateret: 01/07-17 10:35

Forskere advarer: 'Vi har kun tre år til at afværge katastrofen'Forskere advarer: 'Vi har kun tre år til at afværge katastrofen'

Det er stadig muligt at begrænse uoprettelige skader på kloden, hvis udledningen af drivhusgasser bliver permanent nedbragt fra 2020.

storybild

(Billede: MARK BLINCH)

Sådan skriver den tidligere FN klimachef, Christina Figueres, fysikeren Stefan Ramstorf og fire øvrige prominente videnskabsfolk og diplomater nu i et åbent brev dateret 28. juni 2017.

Anledningen er, at Trump-regeringen klart har signaleret, at klimaforandringer slet ikke er på dagsordenen, og at USA i øvrigt vil trække sig fra Paris-aftalen, der netop satte begrænsninger for udledningen af drivhusgasser.

Forfatter: Jorden går under til oktober - og ‘eliten’ bygger allerede bunkere
Forfatter: Jorden går under til oktober - og ‘eliten’ bygger allerede bunkere

Forfatterne opfordrer både offentlige myndigheder, det private erhvervsliv, byer, græsrodsbevægelser og den enkelte borger til selv at bekæmpe udledningen af drivhusgasser, så Paris-målene bliver nået uden hjælp fra den amerikanske regering.

»- Vi står med muligheden for at nedbringe kurven frem mod 2020, som videnskaben anbefaler for at nå FNs klimamål og udrydde ekstrem fattigdom. Denne unikke mulighed falder sammen med en åbenhed uden fortilfælde for selv at handle og tage udfordringen op både i den offentlige administration i og uden for USA og i den private sektor generelt. Den mulighed har vi de næste tre år, og den er historisk unik, skriver de.

De mål, de prominente videnskabsfolk mener, vi skal nå inden 2020, er flg:

* 30 pct af el-forbruget skal komme fra vedvarende energi

* Oprette fond med 300 milliarder dollars årligt til financiere plan for, hvordan byer og stater kan erstatte fossil brændstofenergi inden 2050

* Sikre at 15 pct af alle nye køretøjer er eldrevne

* Nedbringe nettoudslippet fra skovrydninger

* Udgiv plan for halvering af udledninger fra skovrydning i god tid før 2050

* Opfordre den finansielle sektor til at udstede flere "grønne obligationer" med klimaafbødende virkninger

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kæmpe studie: Sodavand, fritter og...
bt.dk
Efterlyst for milliontyveri: Har du...
bt.dk
Stunt-ekspert om Jakob Oftebros...
bt.dk
Putin trækker en streg i sandet: Her...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx